Головна Новини Суспільство медицина Вакцина проти коронавірусу: за і проти російських препаратів
commentss НОВИНИ Всі новини

Вакцина проти коронавірусу: за і проти російських препаратів

Експерти розповіли, коли, у кого і чому Україна швидше за все буде закуповувати вакцину проти коронавірусу

24 листопада 2020, 16:00
Поділіться публікацією:

Різні фірми й країни вже заявили, що створили вакцину проти коронавірусу, в тому числі й Росія. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи варто Україні купувати російську вакцину, адже з одного боку здоров'я людей є пріоритетом, а з іншого — РФ залишається країною-агресором.

Вакцина проти коронавірусу: за і проти російських препаратів

Абсурдність ситуації з російською вакциною

Експерт у сфері права та політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що ситуація з російською вакциною все більше нагадує абсурд.

"З одного боку, ми чуємо вигуки "патріотів", які вимагають заборонити ввезення російської вакцини в Україну. З іншого — іншого роду "патріоти" вимагають негайно закупити російську вакцину за кошти українського бюджету. Але перш за все, варто було б запитати, "а чи є хлопчик?". Адже якщо виходити з міжнародних стандартів, то на сьогодні немає підтвердження дієвості вакцини з РФ, — підкреслює експерт. — Більш того, ті випробування, що проводили в Росії, показують неоднозначні результати".

Михайло Дяденко зазначає, що сьогодні у світі існує більш як 40 вже розроблених вакцин. І Україні, на його думку, слід моніторити ситуацію і купувати ті, які покажуть ефект.

"Якщо російська вакцина доведе свою конкурентність, в порівнянні з іншими, якщо вона буде більш ефективна, а ціна — розумна, то не бачу проблем з її закупівлею. Нагадаю, що за 9 місяців поточного року російський імпорт в Україну склав більше ніж 3,3 млрд дол. Так чому ми не можемо імпортувати їх вакцину? — вдається в питання Михайло Дяденко. — Але поки ці розмови вважаю передчасними".

Хто пропонує вакцину крім РФ

"Я прихильник прагматичних рішень, без емоційних фарб, — каже адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company", експерт в області медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков. — Якщо на кону стоїть життя і здоров'я людей — неважливо, де вироблена вакцина. Якщо є можливість, її потрібно брати — і рятувати людей. Але за умови, що вакцина пройшла відповідні випробування і довела свою ефективність".

При цьому експерт нагадує, що Росія розглядається зараз як країна-агресор, ворожа держава, тому, навряд чи Україна буде закуповувати російську вакцину.

"Я знаю, що це питання порушувалося. Але наші держоргани вирішили — не вести переговори з РФ про закупівлю там вакцини. Так що, швидше за все, купувати будемо європейську або американську, тим більше що за якістю вони кращі, клінічні дослідження вже показали це, — зазначає Олександр Гришаков. — Але, підкреслюю, оцінювати це слід об'єктивно, без емоцій. За деякими даними, до травня українська влада планує закупити вакцину з розрахунком на 20% населення. Робити щеплення будуть відповідно до рівня ризику. Питання лише в тому, чи дійде вакцина саме до тих, кому вона потрібна в першу чергу".

Нагадаємо, лікарі розповіли, скільки діє вакцина від COVID-19 в організмі людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини