Головна Новини Суспільство медицина В Україні дозволили вакцинуватися різними препаратами: що можна «змішувати»
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні дозволили вакцинуватися різними препаратами: що можна «змішувати»

У разі необхідності українці зможуть змінити деякі вакцини після першої дози

2 липня 2021, 16:53
Поділіться публікацією:

В Україні офіційно дозволили так звану "крос-вакцинацію". За словами члена оперативного штабу Міністерства охорони здоров'я Федора Лапія, вітчизняні медики рекомендують комбінувати не всі, а лише деякі протиковідні препарати, повідомляє "РБК-Україна".

В Україні дозволили вакцинуватися різними препаратами: що можна «змішувати»

В Україні дозволили вакцинуватися різними препаратами. Фото: REUTERS

Крос-вакцинацією називається процес щеплення різними вакцинами. Деякі країни вже не один місяць застосовують подібну практику: через нестачу вакцин або значних протипоказань від застосування якогось одного препарату.

Раніше в Україні не рекомендували "міняти" вакцину. Однак тепер у МОЗ вважають, що деякі з них можна розглядати, як взаємозамінні. Федір Лапій зазначив, що першими в "черзі" на крос-вакцинацію є препарати Moderna і Pfizer. Обидві вакцини виготовлені в Сполучених Штатах Америки, в їх основі лежить мРНК-розробка.

У МОЗ зазначають: якщо людина спочатку отримала першу дозу Pfizer, то і вдруге слід вакцинуватися цим же препаратом. Однак, якщо встановити походження вакцини, яка була введена вперше, неможливо, або людину щепили Moderna, то Pfizer також може використовуватися для другої дози.

Також буде дозволена крос-вакцинація, якщо після першої дози AstraZeneca у людини спостерігалися значні негативні реакції організму. Друга доза, як і в попередніх випадках, також повинна бути зроблена препаратом Pfizer, рекомендують фахівці.

Відзначимо, що, люди, які "вкололися" китайським CoronaVac, поки не можуть сподіватися на крос-вакцинацію. За словами Федора Лапія, дослідники поки що не з'ясували, до яких наслідків може привести "змішування" цього препарату з іншими вакцинами.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що кілька європейських країн відкрили свої кордони для мандрівників, щеплених індійським препаратом Covishield. Куди саме вдасться поїхати українцям, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як в Греції стимулюють місцеве населення робити щеплення проти ковіду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини