Головна Новини Суспільство медицина Усі подробиці про різницю між документами про вакцинацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Усі подробиці про різницю між документами про вакцинацію

Документи про курс вакцинації можна отримати кількома шляхами. Залежно від цього вони дійсні або лише в Україні, або за кордоном

22 жовтня 2021, 18:41
Поділіться публікацією:

Різницю між COVID-сертифікатами та свідоцтвами про вакцинацію пояснює Мінздоров'я України.

Усі подробиці про різницю між документами про вакцинацію

Пояснення Мінздоров'я щодо довідок про вакцинацію - фото з мережі

Українці, які отримали одну або дві дози вакцини від COVID-19, мають право отримати про це відповідний підтверджуючий документ. Основних документів, які засвідчують вакцинацію, є два:

- Міжнародне свідоцтво про вакцинацію;

- COVID-сертифікат внутрішній або міжнародний, "зелений" та "жовтий". 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – паперовий документ певної форми, який видається медичним закладом. Його оформлює лікар – сімейний чи той, який проводив вакцинацію – після того, як людина отримала повний курс вакцинації. У документі вказується назва вакцини, виробник, серія, кількість доз і дата щеплень. Його підписує лікар, підпис може бути засвідчений печаткою медичного закладу. Термін  дії – 365 днів. Діє документ у країнах, які дотримуються Міжнародних медико-санітарних правил. Список можна побачити за посиланням на ст. 65. Мінздоров'я рекомендує перевіряти, чи дійсний цей документ, на сайті Міністерства внутрішніх справ цільової або транзитної каїни. Бланк можна завантажити за посиланням. Документ видається лише у паперовій формі і не містить QR-код.

COVID-сертифікат – захищений електронний документ, який можна мати на телефоні, на папері чи на іншому носії. "Жовтий" та "зелений" означає колір фону, якщо документ електронний. Його завантажують через веб-сайт "Державні послуги онлайн"  або через додаток "Дія". "Жовтий" сертифікат — для осіб, які отримали одну дозу, діє 120 днів з дати першого уколу. "Зелений" сертифікат видається особам, які пройшли повну вакцинацію, він діє 365 днів з моменту отримання останнього уколу. Повна вакцинація може проводитись як однодозною вакциною Janssen, так і дводозними Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac. 

Внутрішні COVID-сертифікати діють лише всередині України. Міжнародні COVID-сертифікати  діють і в Україні, і за кордоном. Міжнародні можна використовувати не в усіх країнах світу, а лише у тих, які входять Довірчої мережі е-зоров'я ЄС. З міжнародними COVID-сертифікатами можна потрапити до цих країн, в також відвідувати там публічні заходи, харчуватись у ресторанах та кафе тощо.

В Україні можна користуватись і внутрішнім (формується лише через додаток), і міжнародним сертифікатом (і через додаток, і через сайт), але, показуючи міжнародний, потрібно мати при собі паспорт.

COVID-сертифікат формується у електронній формі. Його можна показувати через додаток "Дія" або з екрану смартфону як файл у форматі PDF. Щоб створити файл, необхідно авторизуватись на сайті "Державні послуги онлайн", замовити формування документи, зачекати максимум до кількох годин і, врешті, отримати його. Після цього файл можна або роздрукувати і показувати у паперовому вигляді або з екрану смартфона.

Про хворобу двічі вакцинованого Авакова читачі видання "Коментарі" можуть дізнатись за посиланням



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини