Головна Новини Суспільство медицина Українські вагітні бояться вакцинуватись від коронавірусу: основні причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські вагітні бояться вакцинуватись від коронавірусу: основні причини

Вагітні жінки частіше мають ускладнення від COVID-19 - Міністерство охорони здоров’я

29 грудня 2021, 11:28
Поділіться публікацією:

За даними Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) вагітні жінки, що захворіли ковідом, частіше потрапляють до реанімації та під апарат штучної вентиляції легень. Вони мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби. Також коронавірус провокує передчасні пологи. Однак всі ці аргументи медиків все одно лишають рівень вакцинації вагітних в Україні на край низькому рівні. Про це повідомляє BBC.

Українські вагітні бояться вакцинуватись від коронавірусу: основні причини

Вагітні жінки в Україні бояться вакцинуватись від Covid-19. Фото з відкритих джерел

З початком вакцинальної кампанії в Україні навесні 2021 року МОЗ з обережністю поставилося до вакцинації вагітних. Медиків насторожувало, що дослідження на вагітних не проводили. Проте досліди на щурах негативний вплив на вагітність не зафіксували. Тоді влітку 2021 року вакцинацію дозволили, проте лише мРНК-вакцинами.

"Вакцинація під час вагітності на будь-якому терміні не має негативного впливу на плід чи на майбутню матір та не несе ризику зараження, адже жодна з вакцин не містить живий вірус. Користь вакцинації як для вагітної, так і для дитини набагато більша, ніж будь-які потенційні ризики," — заявляють у МОЗ.

Проте вакцинованих вагітних в Україні дуже мало. В окремих жіночих консультаціях — їх лише одиниці. Як приклад, пункт для щеплення вагітних в Одесі. Його відкрили у грудні і досі не зробили жодного щеплення.

"Цей антивакцинальний шлейф такий стійкий, що ми не можемо переконати вагітних, навіть попри велику кількість хворих і померлих", — пояснює директор Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини В’ячеслав Камінський.

Тим часом за даними офіційних джерел за 10 місяців 2021 року  ковідом заразилися понад 6 тисяч вагітних жінок. З них 51 померла і жодна не була вакцинована.

Читайте також: Українці надмірно споживають лимонади: нардеп розповів, як з цим борються в світі




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини