Головна Новини Суспільство події Українці надмірно споживають лимонади: нардеп розповів, як з цим борються в світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці надмірно споживають лимонади: нардеп розповів, як з цим борються в світі

В Україні планують вирішити проблему зростання кількості хворих на цукровий діабет серед неповнолітніх

29 грудня 2021, 11:08
Поділіться публікацією:

В Україні діабет виявляють у молодих людей, а причиною може бути надмірне споживання солодких напоїв. Про це написав голова комітету з питань здоров'я нації медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Українці надмірно споживають лимонади: нардеп розповів, як з цим борються в світі

В Україні зростає рівень захворюваності на діабет, фото з відкритих джерел

За його словами, було проведено чимало досліджень про харчові звички українців. Відповідно до даних, третина дітей вживає лимонади та пакетовані соки. Протягом останніх п'яти років простежується приріст захворюваності на діабет серед дітей шкільного та дошкільного віку.

Тому нардеп запропонував зібратися депутатам з експертами, дієтологами, освітянами й представниками батьківських організацій для обговорення теми споживання дітьми солодких напоїв. Зокрема, комітет має стати майданчиком для прийняття рішень щодо запобігання надмірного споживання цих напоїв.

У світі, за словами Радуцького, уряди встановлюють податки на солодкі газовані напої. Всього таких країн 65. Наприклад, в Ізраїлі за лимонад, де є більше 5 грамів цукру на 100 грам продукту податок складатиме 0,3 євро.

ВООЗ схвалює "цукрові податки", тобто збільшення ціни на солодкі напої. У 65 вище згаданих країнах кошти з "цукрового акцизу" відправляють на фінансування медицини. Податки змушують й виробників додавати менше цукру в напої, й покупців знаходити альтернативи лимонадам. Втім, в Німеччині все ж ведуться дискусії, адже тоді треба збільшувати ціну й на інші солодощі, які споживають громадяни. Там прагнуть вирішувати проблему комплексно.

Нардеп нагадав, що в лимонадах містяться підсолоджувачі, консерванти, барвники, ароматизатори. А цукор із газованих напоїв може спричинити додаткове навантаження на підшлункову залозу, печінку. Крім діабету надмірне споживання солодкого може викликати порушення роботи серця та кишково-шлункового тракту.

Як повідомляв портал "Коментарі", дослідники з Південної Кореї виявили нову дивовижну здатність шоколаду – він уповільнює втрату слуху.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини