Головна Новини Суспільство медицина Україна відмовилася від дешевшої у 6 разів вакцини проти коронавірусу — депутат
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна відмовилася від дешевшої у 6 разів вакцини проти коронавірусу — депутат

Дешеву вакцину, яку закуповує світова організація COVAX, Україна могла придбати безпосередньо, але цьому завадили

14 січня 2021, 14:21
Поділіться публікацією:

Україна мала змогу закупити вакцину від індійського виробника, якою користуватиметься COVAX, за досить низькою ціною. Утім, як повідомляє народний депутат Олександра Устінова, цю угоду особисто "зірвав" голова МОЗ Максим Степанов.

Україна відмовилася від дешевшої у 6 разів вакцини проти коронавірусу — депутат

Україна могла отримати вакцину по 3 долари за дозу. Фото: Times of India

За інформацією Устінової, вітчизняні представники вели перемовини із компанією Serum Institute of India, яка постачатиме вакцину від коронавірусу ініціативі COVAX. Утім, дійшовши до фінального етапу, що передбачав укладення договору, в Міністерстві охорони здоров’я чомусь "дали задній хід".

"Тепер замість цього ми отримаємо китайську вакцину компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу, а мали шанс купити вакцину ледь не по $3, тобто в 6 разів дешевше!" — пише Олександра Устінова.

Свої слова вона підтверджує відповіддю ДП "Медичні закупівлі" на власний депутатський запит.

Україна відмовилася від дешевшої у 6 разів вакцини проти коронавірусу — депутат - фото 2
Україна відмовилася від дешевшої у 6 разів вакцини проти коронавірусу — депутат - фото 3

Разом із цим нардеп обурюється, що на відміну від країн ЄС, які відмовилися від китайських ковідних ліків, Україна обрала неефективну вакцину. Ймовірно, якась частка правди у цих словах є, адже бразильські вчені визнали сировину компанії Sinovac ефективною менше, ніж на 60%.

"Зрештою, "конкурс Степанова" з усіх виробників пройшов лише один – Sinovac Biotech, а фірмою-постачальником стало українське акціонерне товариство "Леккхім". Український виробник виступив вже всім нам звичною "компанією-прокладкою", а ціна знову виявилася захмарною", — обурюється Устінова.

Також депутатка переконана: при кількості у 1,9 млн доз ефективність вакцинації китайськими ліками не перевищить 50%. Це означає, що при отриманні двох доз вакцини імунітет до коронавірусу матиме лише близько 500 тис. українців, яким було зроблено щеплення.

Олександра Устінова переконана: скасовуванням угоди з індійськими виробниками, міністр Степанов намагається повернути закупівлі медикаментів до непрозорих схем. Водночас є й інша проблема.

"На тлі безладу, заподіяного Степановим, проросійські сили все частіше пропонують нам російську вакцину "Спутнік V",  як альтернативи. І хоч медійно МОЗ всіляко відхрещується від закупівель у росіян, вакцина чомусь єдина допущена до реєстрації в Україні", — підкреслює народний депутат.

Жодної відповіді від Міністерства охорони здоров’я України на подібні звинувачення ще не прозвучало. "Коментарі" продовжать відслідковувати ситуацію.

А поки на сайті можна ознайомитися з інформацією щодо вакцинації жителів окупованого Донбасу. Журналісти дослідили, коли відбудуться щеплення і яку вакцину використовуватимуть.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини