Головна Новини Суспільство медицина Тест-системи для виявлення COVID-19 – на скільки їх вистачить Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Тест-системи для виявлення COVID-19 – на скільки їх вистачить Україні

Черг для діагностики COVID-19 бути не повинно

27 листопада 2021, 08:22
Поділіться публікацією:

МОЗ оголосило про розмір запасів тест-систем та про те, як організовано процес виявлення інфікування ковідом. Про це повідомляє прес-центр міністерства.

Тест-системи для виявлення COVID-19 – на скільки їх вистачить Україні

Тест-системи використовуються для виявлення COVID-19 - ілюстративне фото з мережі

Ігор Кузін, заступник міністра здоров'я, в інтерв'ю агентству "Interfax-Україна" повідомив, що в Україні є тримісячний запас тест-систем для виявлення COVID-19. Їх швидко доправляють до центрів тестування і черг бути не повинно.

Українці мають можливість перевіряти себе на наявність вірусу в організмі у державних лабораторних центрах або центрах контролю та профілактики хвороб. Перелік лабораторій, де проводиться ця маніпуляція, можна подивитись за посиланням

На добу система охорони здоров'я спроможна робити 50-60 тис. аналізів. Після забору матеріалів вони максимально швидко доправляються в центри, тому зараз черг за результатами бути не повинно, заявляє Кузін. Протягом доби інколи не встигають обробити 1-1,5 тис. зразків, які переносяться на наступний день. Тому в переважній більшості українці отримують результати день в день, інколи – протягом наступної доби.

Дефіциту тест-систем наразі немає, згідно з словами заступника міністра. Їх стільки, що на у піковому режимі лабораторії без проблем працюватимуть 1-1,5 місяці. 

Щоб робити значну кількість досліджень, створено хаби з сучасним обладнанням у чотирьох містах: Київ, Харків, Одеса, Тернопіль. Якщо у котромусь з них будуть залишки, то їх перенаправлятимуть туди, де з'явився дефіцит тест-систем.

Інколи українці бачать, що ПЛР-лабораторії на рівні медзакладів працюють неефективно – бувають збої. Причина: недостатність фінансування, замала кількість медичного персоналу, не встигли отримати витратні матеріали, бо погано спланували логістику. Коли МОЗ дізнається про такі ситуації, то оперативно приймаються відповідні рішення про субвенцію і ситуація на рівні областей виправляється.

Видання "Коментарі" раніше повідомляло своїх читачів про рекомендації щодо вакцинації, які надали профільні лікарі людям з хронічними хворобами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини