Головна Новини Суспільство медицина Чому потрібно вакцинуватись людям з хронічними хворобами – МОЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому потрібно вакцинуватись людям з хронічними хворобами – МОЗ

Профільні лікарі пояснюють, що робити людям, які сумніваються щодо щеплення через свої хвороби

26 листопада 2021, 15:53
Поділіться публікацією:

Кардіолог, ендокринолог та онколог відповіли на питання людей з хронічними хворобами щодо вакцинації від COVID-19. Про це повідомляється на сайті Міністерство охорони здоров'я України.

Чому потрібно вакцинуватись людям з хронічними хворобами – МОЗ

Вакцинація осіб з хронічними захворюванням можлива - ілюстративне фото з мережі

Більше 40% українців готові вакцинуватись, якщо розвіяти їхні сумніви щодо цієї процедури, стверджує опитування ЮНІСЕФ, проведений у жовтні. Чверть громадян думає, що їм вона протипоказані через різні хронічні хвороби. Фахівці МОЗ дали відповіді на питання, пов'язані з вакцинацією при негараздах зі здоров'ям.

Віра Горбачова, київський кардіолог та к. м. н., пояснила, що ковід у людей з серцево-судинними захворюваннями протікає важче, ніж у інших, і дає набагато серйозніші ускладнення. Наприклад, він прямо впливає на стан серця, бо воно і так має проблеми. Крім того швидше і легше відбувається інфікування. Тому обов'язково слід вакцинуватись тим, у кого діагностовано ішемічну хворобу, серцеву недостатність і вроджені вади серця.

Людям, які мають цукровий діабет та інші ендокринні захворювання, також мають бути щеплені, наполягає Оксана Марусин, ендокринолог і к. м. н., фахівець з Івано-Франківська. Ті, страждає від захворювань щитовидної залози, помилково вважають, що при аутоімунному діагнозі потрібно уникати вакцинації. Лікарка наполягає: така думка повністю неправдива! Їм обов'язково іти і отримати необхідних захист від коронавірусу.

Олександр Стаховський, онколог та лікар вищої категорії, стверджує, що онкохворим потрібно отримати щеплення в першу чергу. Ризик померти від ускладнень COVID-19 вони мають набагато більший, ніж від своєї хвороби. При чому  це можна робити і в період загострення, і в період ремісії. Якщо ж людина отримує хіміотерапію, необхідно проконсультуватись з лікарем, щоб обрати кращий час. Відповідні інструкції підготувала група експертів з імупрофілактики і з ними повинні бути знайомі усі фахові лікарі.

Cтаном на 25 листопада 2021 р. в Україні отримали одну або дві дози вакцини 30% населення, з них 24% — вакциновані повністю, майже 6% — частково.

Перелік протипоказань для вакцинації від COVID-19 можна прочитати у статті, яку видання "Коментарі" публікувало раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини