Головна Новини Суспільство медицина Стало відомо, на якому етапі знаходиться запуск електронних лікарняних в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, на якому етапі знаходиться запуск електронних лікарняних в Україні

У МОЗ розповіли, як буде працювати система електронних лікарняних в Україні

9 липня 2020, 12:58
Поділіться публікацією:








В Україні у тестовому режимі запускають електронні лікарняні. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер.

Стало відомо, на якому етапі знаходиться запуск електронних лікарняних в Україні

Як пояснив Кучер, зараз розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків.

"Це революційна історія для нашої медицини, тому що всі ті висновки, які виходять у паперовому вигляді  в майбутньому повинні бути в електронному. Це скоротить час, додасть зручності та дозволить далі працювати з цією інформацією. Один із таких висновків – тимчасові листи непрацездатності, їх ще називають лікарняними", — розповіли в МОЗ.

Електронні лікарняні будуть запускати у два етапи. У МОЗ є дві моделі розвитку проєкту. Перша – "спрощена система". Як повідомив Кучер, в Пенсійному фонді України розробили спеціальний веб-інтерфейс на сайті фонду, де лікар за допомогою електронного цифрового підпису в спеціальній формі може вносити інформацію про тимчасову непрацездатність пацієнта. А далі в автоматичному режимі інформація буде передаватися відповідним службам з бази даних Пенсійного фонду.

"Це вже розроблено, немає додаткового навантаження на основний компонент eHealth, і це дозволить запустити електронні лікарняні до кінця літа", — зазначив заступник міністра.

До 10 липня МОЗ приймає форми реєстрації від усіх медичних установ, які хочуть брати участь у тестуванні системи. Після відпрацювання технічних моментів приступлять до фінального затвердження нормативних документів та запуску електронних лікарняних.

За словами Кучера, паралельно розробляють цільову модель електронних лікарняних. Вона буде впроваджена в eHealth і почне роботу на початку 2021 року.

"Суть цієї моделі полягає в тому, що коли в базі даних eHealth є дані про пацієнта, лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій. Обидві системи дозволять підприємствам істотно економити час. Повноцінну модель планується запровадити на початку 2021 року. Вона буде інтегруватися в будь-яку медичну інформаційну систему, і, при цьому, не залежатиме від форми власності медичного закладу", — сказав заступник міністра.

Нагадаємо, МОЗ погоджує закупівлю ще одного ліки для лікування коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини