Головна Новини Суспільство медицина Спеціалісти розповіли, як довго людина одужує від коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Спеціалісти розповіли, як довго людина одужує від коронавірусу

Деякі люди можуть відчувати наслідки коронавірусу ще кілька місяців після одужання

20 січня 2021, 16:45
Поділіться публікацією:

Коронавірус має значний негативний вплив на людський організм. Хтось може одужати за кілька тижнів, а хтось відчуватиме наслідки хвороби ще досить довго. Спеціалісти Національної служби здоров’я пояснили, що таку форму коронавірусу називають "long COVID" (тривалий ковід).

Спеціалісти розповіли, як довго людина одужує від коронавірусу

Люди можуть боротися із тривалим ковідом ще кілька місяців. Колаж: Сергій Коньков

Варто зазначити, що українські лікарі не фіксують тривале одужання від коронавірусу як окремий вид хвороби. А от британські вчені стверджують, що кожний п’ятий хворий ще 5 чи й більше тижнів намагався позбутися наслідків COVID-19. Кожна десята людина із підтвердженим діагнозом боролася із хворобою понад 12 тижнів.

Як же розпізнати ознаки тривалого ковіду, якщо ви перехворіли, але все ще відчуваєте слабкість?

Найпоширенішими симптомами називають сильну втому, задишку, біль у грудях та суглобах, кашель, головний біль, зміни смакових та запахових відчуттів, проблеми з концентрацією і пам’яттю. Також пацієнти скаржаться на депресію і тривогу, проблеми зі сном, посилене серцебиття, ймовірні часті запаморочення. В окремих випадках спостерігається почервоніння очей чи синдром "сухого ока".

Цікаво, що для "long COVID" немає різниці, в якій формі людина перенесла хворобу. Утім, дослідники Королівського коледжу Лондона вважають, що більший ризик отримати такі ускладнення мають жінки й, звісно, люди похилого віку. Лікарка Клер Стівс переконана, що чоловіки, швидше за все, хворітимуть коротший період, але в них є ризик перенести коронавірус у важчій формі.

У НСЗУ стверджують, що у разі наявності симптомів "тривалого ковіду" людина зобов’язана звернутися до сімейного лікаря. Ймовірно, знадобляться додаткові аналізи чи обстеження. Також представники служби наголошують на  небезпеці самолікування.

Раніше "Коментарі" публікували поради лікаря Євгена Дубровського щодо того, як уберегтися від важкої форми коронавірусу.

Також на порталі можна дізнатися, яким чином депресія впливає на ефективність вакцин від COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини