Головна Новини Суспільство медицина Депресія може вплинути на ефективність вакцини від коронавірусу — вчені
commentss НОВИНИ Всі новини

Депресія може вплинути на ефективність вакцини від коронавірусу — вчені

Дослідження американських вчених натякає: хочете бути здоровими, гамуйте власні стреси

18 січня 2021, 20:30
Поділіться публікацією:

Нове дослідження стверджує, що стреси та депресія безпосередньо впливають на стан імунної системи людського організму. Як наслідок, він може гірше сприймати нові вакцини від коронавірусу, що зменшує їхню ефективність. Статтю американських вчених розмістило видання Perspectives on Psychological Science, пише Times of India.

Депресія може вплинути на ефективність вакцини від коронавірусу — вчені

Депресія напряму впливає на ефективність лікування коронавірусу. Фото: iStock

"Пандемія має не менш тривожну складову психічного здоров'я, що викликає тривогу та депресію, серед багатьох інших пов'язаних з цим проблем. Емоційні стресові фактори, подібні цим, можуть впливати на імунну систему людини, погіршуючи її здатність протистояти інфекції", — стверджує автор дослідження, науковиця Університету штату Огайо Аннеліз Медісон.

Окремо вчена підкреслює, що найбільша проблема полягає у тому, що пандемія самостійно посилює всі факти ризику, які впливають на імунітет.

Між тим, ефективність вакцини й справді залежить від стану нашого здоров’я. Адже будь-яке щеплення є викликом для імунної системи. Після введення ліків на клітинному рівні починає спостерігатися вроджена загальна імунна відповідь. Це організм намагається розпізнати потенційну біологічну загрозу. Але згодом це перетворюється на вироблення антитіл, що пізніше почнуть боротьбу із вірусом. Чим довше антитіла вироблятимуться, тим більш ефективною є вакцина.

Звісно, нервовість лише шкодить нам, бо виснажує і фізично, і морально. Саме тому вчені радять принаймні за 24 години до вакцинації від коронавірусу трохи позайматися спортом, а також повноцінно виспатися. Це дещо "розбудить" імунну систему.
Раніше "Коментарі" повідомляли, що один із українських нардепів вважає коронавірус імовірною біологічною зброєю.
Також на порталі можна дізнатися, наскільки небезпечною є нова мутація коронавірусу, виявлена в Німеччині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини