Головна Новини Суспільство медицина Скандал в Чернівцях: за правду, сказану в соцмережах, на лікаря COVID-лікарні чиновниця написала заяву
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал в Чернівцях: за правду, сказану в соцмережах, на лікаря COVID-лікарні чиновниця написала заяву

Дане протистояння виникло ще з зими. За словами лікаря, вона постійно інформувала керівництво області про брак препаратів, кисню і ліжкомісць, але її скарги залишалися без відповіді

12 листопада 2020, 21:06
Поділіться публікацією:








Лікар інфекційної лікарні Чернівців Ольга Кобевко з початку пандемії коронавірусу у світі почала вести свій блог в соцмережі, де розповідає, як йдуть справи в лікарні, де вона працює. Нещодавно жінка зробила пост про те, що через зростання захворюваності в області, з'явився дефіцит кисню для хворих. Пацієнти змушені самі купувати устаткування і привозити його до лікарні. Реакція чиновників області на пост не забарилася: незабаром жінку викликали в правоохоронні органи, де повідомили, що на неї написано заяву, в якій Кобевко звинувачують в порушеннях безпеки, пославшись на те, що вона дозволила пацієнтам користуватися власним обладнанням, а також в наклепі на керівництво області. Заявником стала заступник губернатора, що відповідає за медицину, Наталя Гусак.

Скандал в Чернівцях: за правду, сказану в соцмережах, на лікаря COVID-лікарні чиновниця написала заяву

Ольга Кобевко розповіла, що дане протистояння виникло ще з зими. За її словами, вона постійно інформувала керівництво області про брак препаратів, кисню і ліжкомісць, але її скарги залишалися без відповіді. Мало того, як стверджує лікар, в МОЗ вона подавалася спотворено:

"Однак у звітах до Києва, а потім в ЗМІ подавалася спотворена інформація. Наприклад, про причини смерті людей. Писали, що в області померло 5 осіб, і вони вмирали немає від коронавірусу, а від супутніх захворювань. Але ми бачили, що люди вмирали від дихальної недостатності, від задухи. І я стала про це говорити. Тому що перекручена інформація призведе потім до незворотних наслідків. Люди не будуть сприймати правду. Якщо брехати спочатку, то потім люди не будуть звертати уваги на прохання носити маски", — розповіла Кобевко.

На момент дачі інтерв'ю, 10 листопада, інфекціоніст повідомила, що в медустанові зберігається дефіцит кисню для коронавірусних хворих. Ольга не мовчить про це, а представники ОДА звинувачують її у брехні.

"Обладміністрація відзвітувала 3 листопада, що встановлена станція і проведено стільки-то точок. Але насправді вони не підключені. В одному відділенні 100 людей, і 30% з них мінімум вимагають кисню. Постійна брехня з боку чиновників шкодить. Люди це все чують і бачать. Коли я буду закликати об'єднатися, разом пережити карантин, люди не довірятимуть. Це зашкодить всім — і медикам, і пацієнтам", — підкреслює Кобевко.

Також лікар розповіла про незадовільні умови в медустанові, де вона працює як для пацієнтів, так і для персоналу; про те, що люди не витримують навантаження і звільняються, не дивлячись на доплату "за шкідливість".

"Ми самі намагаємося допомагати один одному. У нас неправильно організований режим роботи. У відділенні 7 лікарів. Коли залишається 1 черговий лікар на 100 пацієнтів, то він просто не може впоратися, тому що є середньотяжкі і важкі випадки. Ми залишаємося на другу зміну після добового чергування, щоб допомогти колезі. А вона вже потім залишається на заміну інший колезі ".

Також лікар наголошує, що, попри запевнення влади, в лікарнях відсутні препарати та витратні матеріали.

"А ось в обласній, де моє основне місце роботи і є проблема з киснем, досі дуже велика потреба в ліках. З початку пандемії мені навіть мої бійці, яким я раніше допомагала як волонтер, прийшли на допомогу. Вони передали гроші на закупівлю захисту для медиків. Але ми з колегами вирішили, що ці гроші у нас підуть на ліки. Ми закупили, що могли, для пацієнтів. І на сьогодні проблема залишається. Наприклад, сьогодні вранці (10 листопада) я могла дати в відділення фізрозчин, системи і два антибіотики. Все", — розповіла Кобейко.


Раніше "Коментарі" писали про те, що МОЗ прогнозує карантин до квітня, а експерти стверджують, що "карантин вихідного дня" не стримає пандемію.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини