Головна Новини Суспільство медицина Радуцький розповів, чи будуть скорочувати медперсонал в лікарнях
commentss НОВИНИ Всі новини

Радуцький розповів, чи будуть скорочувати медперсонал в лікарнях

Медики поскаржилися депутатам Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації про те, що їх хочуть скорочувати

16 грудня 2021, 08:22
Поділіться публікацією:

Депутати комітету 15 грудня зібралися на засідання для обговорення питань оплати праці медиків та листів від них з інформацією про можливі звільнення. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у Facebook.

Радуцький розповів, чи будуть скорочувати медперсонал в лікарнях

НСЗУ спростовує чутки про скорочення медиків, фото з відкритих джерел

За його словами, депутати Комітету отримують листи від медиків про те, що "начебто НСЗУ та губернатори вимагають від керівників лікарень звільнити від 30% до 60% медичного персоналу". Скорочення чисельності медиків нібито планується для підвищення тим, що залишаться на посадах, сум зарплат до 20 тис. грн для лікарів та 13,5 тис. грн для медичних сестер та іншого медичного персоналу. Як стало відомо депутатам, в Івано-Франківському перинатальному центрі нібито планується скоротити 80 працівників.

Під час засідання Комітету керівниця Національної служби здоров'я (НСЗУ) Наталя Гусак й заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко повідомили, що інформація про звільнення медиків в лікарнях неправдива й не відповідає дійсності.

За попередніми розрахунками НСЗУ та МОЗ більшість лікарень зможуть виплачувати лікарям та сестрам мінімальну заробітну плату. Бюджет медичних закладів буде поповнюватися за рахунок збільшення тарифів НСЗУ на гарантовані медичні послуги.

В деяких закладах на зарплату медикам виділять лише 40% коштів, які направляє закладам НСЗУ. Інші кошти витрачають на оплату комунальних послуг та закупівлю необхідного обладнання та матеріалів. Хоча на ці витрати мають видавати кошти з місцевого бюджету. 

"Звертаюсь до всіх медиків. Якщо до вас потрапили будь-які документи, про нібито скорочення медичного персоналу — одразу повідомляйте Комітет. Будемо оперативно та жорстко реагувати. Спроби скорочувати персонал під приводом підняття зарплат — це диверсія", — наголосив Радуцький.

З початку 2022 року Комітет проведе виїзні засідання у лікарнях, де є проблеми з бюджетами. Депутати з представниками НСЗУ, МОЗ, Мінфіну та фахівцями управлінь охорони здоров'я в областях проводитимуть зустрічі з адміністраціями закладів.

Крім того, Радуцький запевнив, що в рішенні уряду буде прописано, що оклад головного лікаря закладу може бути більше розміру середньої зарплати медиків не більше, ніж на 60%.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні встановлять мінімальну погодинну оплату праці медиків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини