Головна Новини Суспільство медицина Пам'ятка населенню в разі радіаційної аварії: що робити
commentss НОВИНИ Всі новини

Пам'ятка населенню в разі радіаційної аварії: що робити

Що робити українцям в разі настання радіаційної аварії

4 березня 2022, 10:27 comments1676
Поділіться публікацією:

Для населення надали алгоритм дій в разі виникнення радіаційної загрози. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Пам'ятка населенню в разі радіаційної аварії: що робити

Фото ілюстративне / Pixabay

На організм людини радіація впливає, порушуючи життєві функції різних органів, розвиток променевої хвороби під впливом іонізуючих випромінювань.

Що робити, якщо сталася радіаційна аварія

Зайдіть до приміщення, укриття, підвал, тримайтеся подалі від стін, вікон, даху будівлі, заберіть в будівлю домашніх тварин, закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні.

Всі продукти харчування загорніть в плівку, вод зберігайте в герметичних ємностях. Зберігайте продукти в холодильнику чи шафі. Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання. 

Що робити, якщо треба вийти з укриття: виходити лише за потреби, користуватися респіратором, вдягнути плащ, гумові чоботи й рукавички. Не можна роздягатися на вулиці, сідати на землю, купатися в відкритих водоймах, не збирайте гриби або лісові ягоди.

Коли зайшли назад, зніміть обережно верхній шар одягу та покладіть його в пластиковий пакет або герметичний контейнер, тримайте одяг подалі. Прийміть душ з миючими засобами, не використовуйте кондиціонери для волосся, не тріть і не подряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. 

В крайньому випадку вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла, або протріть ці частини вологою тканиною, серветками. Протирайте руки, обличчя, повіки, вії, вуха. Перевдягніться в чистий одяг.

Вода та їжа

Пийте воду з пляшок, закритого посуду. Чекайте повідомлення від рятувальників чи влади про безпечність водопровідної води. Напої мають бути в герметичному посуді, зберігатися в холодильнику. Воду з колодязя чи водопроводу можна використовувати для миття рук, шкіри, волосся, прання, адже кількість радіоактивного матеріалу там низька.

Вживайте їжу з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо), холодильника, морозильної камери. Спочатку відкриттям герметичної упаковки протирайте харчові контейнери чи упаковку вологою тканиною або чистим рушником, також протирайте перед використанням кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використані серветки, тканини загорніть в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер.

Вживайте протягом тижню по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію, дітям віком до 2-х років рекомендовано пити частина таблетки (0,04 г). Також таблетки можна замінити розчином у воді крапель йодистого розчину: по три-п'ять крапель 5% розчину йоду на склянку води, дітям до 2-х років — 1-2 краплі.

Як повідомляв портал, окупанти обстрілювали ЗАЕС вночі на 4 березня. Зміну радіаційного стану на поточний час не зафіксовано.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини