Головна Новини Суспільство медицина П'ять новин про вакцинацію: чи є правда серед фейків
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять новин про вакцинацію: чи є правда серед фейків

Найвідоміші міфи про вакцинацію від COVID-19

12 жовтня 2021, 18:58
Поділіться публікацією:

Міністерство охорони здоров'я України та платформа StopFake вивчили найпопулярніші публікації у мережі про небезпеку вакцинації і опублікували результати у збірнику "Чистий мозок. Випуск 4".

П'ять новин про вакцинацію: чи є правда серед фейків

Міністерство охорони здоров'я України - фото з Google Maps

Найактивніше у мережі поширювалась інформація про тисячі осіб, які загинули у Німеччині після отримання вакцини від COVID-19. Між тим дійсно, німецький Інститут ім. Ерліха зареєстрував 1254 летальних випадків, які не отримали однозначного пояснення. Ці летальні випадки ретельно вивчались. Встановлено, що 1206 смертей не пов'язані з вакцинацією. У решти 48 – тобто у 4% підозрілих випадків – зв'язок з вакцинацією можливий. Серед 48 осіб у 31 виникли тромбози – тобто менше ніж у 3% осіб. 

Станом на 11 жовтня 2021 року у Німеччині введено 109,14 млн доз вакцини при кількості населення 83,2 млн, підозрілі летальні випадки складають мізерну частину від усіх доз.

Окремо стоять новини про пластирі, які імплантують 3D-чіп, та штрих-код, котрий зчитується з плеча вакцинованої людини. Вчені дійсно займаються розробкою мікроголок, які закріплюються на клейкій поверхні й полегшують введення препаратів. Однак поки що це лише дослідження і реальних прототипів немає. Відео, у якому демонструють зчитування штрих-коду, завантажувалось у TikTok і було поширене майже сотнею тисяч українців. Автор фейку зафіксував у відео спершу плече, а потім штрих-код, отриманий через додаток AirDrop для iPhone від іншого користувача. 

У соціальних мережах також поширюють зображення з краплинами крові: відразу після щеплення, через чотири години та через тиждень. На фотографіях показують стовпчики склеєних еритроцитів і те, як розмір цих стовпчиків зростає після вакцинації. Насправді подібна реакція не може бути відповіддю на ведення вакцини, натомість – реакцією на забір крові, нагрівання, зневоднення тощо. Цих причин є настільки багато, що не можливо інтерпретувати отримані дані однозначно і діагностувати наявність чи відсутність проблем.

Також популярним серед користувачів мереж є повідомлення від американця Роберта Янга, який називає себе дієтологом та мікробіологом. Він виявив у вакцинах проти COVID-19 паразитів і навіть графен та інші небезпечні речовини. Між тим ні графену, ні інших сторонніх отруйних домішок, ні навіть паразитів немає в складі вакцин від коронавірусної хвороби. З документами на вакцини можна ознайомитись на сайті Міністерства охорони здоров'я України, а з документами на медичну практику Янга ознайомитись не можливо – він їх не має. Також американець був засуджений за лікування людей без ліцензії, крім того – ще й заробив п'ять млрд дол. на торгівлі БАДами – препаратами з недоведеною ефективністю.

Раніше видання "Коментарі" інформувало своїх читачів про ситуацію із захворюванням на COVID-19 в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини