Головна Новини Суспільство медицина Новий варіант коронавірусу: чому виник і хто в групі ризику
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий варіант коронавірусу: чому виник і хто в групі ризику

Медики розповіли, що наразі відомо про новий штам коронавірусу, який виник у Великобританії

21 грудня 2020, 14:24 comments1158
Поділіться публікацією:

Поява нового штаму коронавірусу спричинила вибух в інформаційному просторі. Чим небезпечний новий варіант інфекції, розповів Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Новий варіант коронавірусу: чому виник і хто в групі ризику

Фото з відкритих джерел

За останні тижні Велика Британія зіткнулася зі швидким поширенням COVID-19 у Південно-Східній Англії, що зумовило посилення епідеміологічних і вірусологічних розслідувань. Так, 14 грудня 2020 року британська влада повідомила, що в результаті виявлено новий варіант SARS-CoV-2, носіями якого на той час було не менше 1000 людей.

Як пояснює ЦГЗ, новий варіант SARS-CoV-2 визначається множинними мутаціями білків-шипів — у дуже важливій та несподіваній частині вірусу. Деякі з цих мутацій вже були виявлені в інших регіонах світу, але про таке їх поєднання за межами Великої Британії поки не повідомляли. Наразі близько 30 країн Європи вже припинили сполучення з Великою Британією, аби запобігти поширенню нового штаму вірусу.

Що наразі відомо про новий штам коронавірусу:

- новий варіант SARS-CoV-2 значно легше передається між людьми (із прогнозованим прискоренням передавання до 70%);

- виникнення нового штаму вірусу не пов’язано з вакцинацією від COVID-19. Новий штам з’явився у вересні 2020 року, а потім циркулював серед населення до середини листопада 2020 року;

- поки немає доказів того, що він є більш смертоносним або впливає на дію вакцини чи лікування.

Існує дві версії виникнення мутацій. Перша – це тривала інфекція в одного пацієнта з імуносупресією, яка може призвести до накопичення мутацій із підвищеною швидкістю. Другий сценарій: процеси адаптації вірусу, що відбуваються в різних сприйнятливих видів тварин, а потім передаються людям від тварин-господарів. У ЦГЗ зазначили, що є дані про схожість шипового протеїну зі штамом вірусу, виявленим у норок із Данії.

Як наголошується в повідомленні, на сьогодні немає ознак підвищеної тяжкості інфекції (або смертності), що пов’язані з цим варіантом коронавірусу. Так само поки немає доказів того, що він впливає на дію вакцини чи лікування. Однак зазначається, що більшість випадків інфікування новим варіантом SARS-CoV-2 реєстрували у людей до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

Як повідомлялося, лікар попередила про початок пандемічного циклу у світі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини