Головна Новини Суспільство медицина Моршинський експеримент: чи діють вакцини
commentss НОВИНИ Всі новини

Моршинський експеримент: чи діють вакцини

МОЗ перевіряло, як проявиться колективний імунітет при масовій вакцинації у локальному населеному пункті України

26 жовтня 2021, 17:43
Поділіться публікацією:

Мінздоров'я досліджувало у Моршині появу колективного імунітету при масовій вакцинації. Про результати пише агентство "Укрінформ".

Моршинський експеримент: чи діють вакцини

Моршин - фото з мережі

Моршин весною 2021 р. став містом, де МОЗ досліджувало ефективність масової вакцинації. Колективний імунітет, як з'ясувалось, при певному відсотку щеплених від COVID-19 з'явився, але штам Delta дещо погіршив результати.

Руслан Ільницький, 48-річний голова Моршина, повідомив, що у місті коронавірусне захворювання діагностовано лише у 22 людей, з них 8 – вакциновані (станом на 26 жовтня 2021 р.). Жодного пацієнта не лікують у медичному закладі. Влітку хворих взагалі не було, а з'явились вони з появою в Україні штаму Delta. Наразі люди перебувають на самоізоляції у себе вдома, маючи легку або середню форми хвороби.

Населення Моршина – шість тисяч громадян, з них – 2,8 тис. працюють на місцевих курортах. Як говорить голова, саме економічні чинники, пов'язані з курортами, мотивували містян масово вакцинуватись. Вже весною 2021 р. бюджет на щеплення був використаний на 50%, а зараз – на рівні 87%. Станом на 26 жовтня у Моршині вакциновано однією дозою – 75%, двома дозами – 74% дорослого населення. Відсоток вакцинованих серед працівників санаторіїв – ще вищий: він складає 90-100%, як і має бути згідно з вимогами українського законодавства.

Пілотний експеримент стартував у містечку Львівської області 16 квітня. Протягом короткого часу вакцинувалось три чверті дорослого населення і хворих у місті не було до  моменту проникнення в Україну штаму Delta.

Кількість осіб з позитивним результатом тесту на COVID-19 у Львівській області станом на 25 жовтня складає 1104 ос., за весь період пандемії – 174 464 ос. Померло від коронавірусного захворювання – більше чотирьох тисяч. 

Кількість невакцинованих українців, які протягом минулого тижня потрапили у лікарню, дорівнює 94%.

Думку експерта про те, коли закінчиться пандемія COVID-19, видання "Коментарі" публікувало раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини