Головна Новини Суспільство медицина Людству загрожує "Хвороба Х", яка в 20 разів може бути смертоноснішою COVID
commentss НОВИНИ Всі новини

Людству загрожує "Хвороба Х", яка в 20 разів може бути смертоноснішою COVID

На зміну COVID-19 може прийти захворювання X

16 січня 2024, 09:20 comments2275
Поділіться публікацією:

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі обговорять гіпотетично можливу пандемію через "Хворобу Х". Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у програмі Світового економічного форуму. Обговорення важливої теми має відбутися у середу, 17 січня.

Людству загрожує "Хвороба Х", яка в 20 разів може бути смертоноснішою COVID

Смертоносна хвороба Х. Фото: з відкритих джерел

"Зважаючи на нові попередження Всесвітньої організації охорони здоров'я про те, що невідома "Хвороба X" може призвести до 20 разів більшої кількості смертельних випадків, ніж пандемія коронавірусу, які нові зусилля потрібні, щоб підготувати системи охорони здоров'я до численних майбутніх викликів", — наголошується в програмі.

Варто зазначити, "Хвороба Х" є гіпотетичною загрозою. Це назва, яка використовується серед вчених для заохочення розробки контрзаходів, у тому числі вакцин і тестів, які можуть бути застосовані у разі майбутнього спалаху.

У листопаді 2022 року ВООЗ склала понад 300 вчених для вивчення "невідомого патогену, який може спричинити серйозну міжнародну епідемію". Зокрема, вважається, що смертність від патогену у 20 разів може перевищити показники COVID-19.

Виконавчий директор Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я Майкл Райан заявив про виявлення прогалин у знаннях не лише щодо "Хвороби X", а й низки вірусів та патогенів, визначених як пріоритетні.

Серед пріоритетних вірусів експерти називають COVID-19, геморагічну лихоманку Крим-Конго, Еболу, Марбург, лихоманку Ласса, східний респіраторний синдром (СРС), тяжкий гострий респіраторний синдром (ТГРС), Ніпах, лихоманку Ріфт-Валлі та Зіка.

Генеральний директор Коаліції з інновацій у сфері забезпечення готовності до епідемій Річард Гетчетт заявив, що "Хвороба X" – це те, до чого слід підготуватися.

У статті 2021 року, опублікованій в Cambridge University Press, гіпотетичний спалах Хвороби X порівнюється з іншими несподіваними інфекційними захворюваннями, які застали медичний світ зненацька.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Китаї поширюється невідома пневмонія: захворювання фіксують масово серед дітей.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини