Головна Новини Суспільство медицина Лабораторія з виробництва вакцин від COVID-19 в Україні: наскільки реальна ідея Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Лабораторія з виробництва вакцин від COVID-19 в Україні: наскільки реальна ідея Зеленського

Експерти оцінили ідею президента Володимира Зеленського про створення в Україні власної лабораторії, де б виробляли ліки і вакцини від коронавірусу

20 квітня 2021, 18:09
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заговорив про власну лабораторію з виробництва ліків і вакцин від коронавірусу. Подібні тези озвучує в ефірах ТБ і голова МОЗу Максим Степанов.

Лабораторія з виробництва вакцин від COVID-19 в Україні: наскільки реальна ідея Зеленського

Засідання у Зеленського. Фото: ОПУ

"Коментарі" попросили експертів оцінити цю ідею і пояснити, наскільки вона актуальна і може бути реалізована.

"В Україні десятки сучасних фармзаводів"

Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк зазначає, що в Києві досі існує Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук, який покликаний розробляти вакцини і ліки.

"За часів СРСР це був один із найсерйозніших інститутів. Тут розроблялися не лише вакцини і ліки. Він працював і на військову промисловість, брав участь у розробках отруйних речовин і засобів захисту від них, інших необхідних хімічних сполук, які використовуються як ліки. На цій базі цілком можна робити лабораторію, про яку казав президент. Тим більше, що у нас залишилися ще "світлі уми", які розуміють, що робити і як", — підкреслює Віктор Сердюк.

Він підкреслює, що подібна лабораторія повинна адаптувати ті формули, молекули, які вже розроблені, для локалізації на наявних виробництвах в Україні.

"Немає перешкод, щоб у Харкові, Києві, де є відповідні виробничі потужності, ми реалізували цю ідею. Є ініціатива і з виробництва в Україні за ліцензією китайських вакцин. У принципі, можна будь-яку вакцину виробляти за ліцензією. Питання саме в локалізації виробництва вакцин і ліків, і для цього особливо грошей не потрібно", — запевняє Віктор Сердюк.

За його словами, парадокс у тому, що для локалізації виробництва наша фармацевтична промисловість готова. Тільки потрібні держгарантії, що потім буде куплено те, що вона зробить за держзамовленням. Президент каже, що на створення лабораторії в поточному році у державному бюджеті закладено 100 млн грн.

"Так ви дайте держгарантії, що саме на таку суму придбаєте те, що буде вироблено. Нині вакцин не вистачає, тому що ніде їх виробляти. У нас — є де. В Україні десятки сучасних фармзаводів. І не потрібно купувати через "прокладки" — варто просто локалізувати виробництво. Так зробила та ж Індія, у якої ми купували CoviShield — аналог британської вакцини AstraZeneca", — вважає експерт.

"Не можна за рік або навіть за п'ять років знову створити наукові школи"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль вважає, що будь-які пропозиції щодо створення власної вакцини від COVID не несуть смислового навантаження, оскільки в Україні десятки років знищувалася наука.

"Ми катастрофічно відстали від провідних країн світу не тільки в медицині, а й фактично з будь-якого інноваційно-наукового напряму. Лише в Києві є десятки НДІ, в яких навіть співробітники не розуміють, чим займаються. Так, здувають пил із архівів колись перспективних розробок, а приміщення таких НДІ з половини здають в оренду, щоб хоч якось вижити", — підкреслює експерт.

Володимир Коваль із жалем зазначає, що свого часу у держави не знайшлося фінансових ресурсів на підтримку науки. Наразі ж ми пожинаємо плоди таких дій.

Аналітик пояснює, що не можна за рік або навіть за п'ять років знову створити наукові школи, зацікавити молодь, облаштувати науково-технічну базу. На це потрібні десятиліття і мільярди доларів.

"Так, можна створити одну сучасну лабораторію. Оснастити її за останнім словом техніки. Однак усі реактиви, прилади, програмне забезпечення та інше будуть закуповуватися за кордоном. Це не системний підхід, а показуха, — впевнений Володимир Коваль. 

Таку лабораторію можна показувати європейським партнерам, політики можуть регулярно і урочисто перерізати червоні стрічки. Таку лабораторію можна включати в усі можливі доповіді, рапортуючи про свої успіхи. По факту ж це буде лише "потьомкінське село", за яким сховано руїни колись потужної української науки".

Як раніше писали "Коментарі", Міністерство охорони здоров'я повідомило про терміни отримання другої дози вакцини від коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини