Головна Новини Суспільство медицина Криворізьких гірників під загрозою звільнень почали масово прищеплювати від коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Криворізьких гірників під загрозою звільнень почали масово прищеплювати від коронавірусу

Поки в Україні немає законодавчої примусової вакцинації, в регіонах окремі компанії починають її впроваджувати де-факто

1 липня 2021, 19:40
Поділіться публікацією:

На криворізьких гірничодобувних підприємствах почалася вакцинація від коронавірусу (Covid-19). Як повідомив журналісту видання "Коментарі" працівник одного з місцевих гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК), першу дозу вакцини він отримали минулого тижня.

Криворізьких гірників під загрозою звільнень почали масово прищеплювати від коронавірусу

На підприємствах Кривого Рогу почалася вакцинація від коронавірусу. Фото з відкритих джерел

"Нам розповіли на підприємстві, що наша компанія закупила вакцин від коронавірусу на півтора мільярда гривень. Вакцинувати нас 25 червня "Пфайзером", — повідомив бригадир слюсарів одного з ГЗК. — Все набиралося в шприц у моїй присутності, мені демонстрували сертифікат вакцини, про вид вакцини повідомили заздалегідь".

За словами бригадира, ніякого особливого дискомфорту відразу після уколу він не відчув, побічних явищ за тиждень не було. Наступна вакцинація у нього запланована через місяць. На уточнююче запитання, чому він відразу ж погодився на вакцинацію і чи було "примушування", чоловік відповів:

"Набридло вже носити маски, може хоч знімемо їх скоро. Нікого конкретно "Пфайзер" вакцинуватися у нас не змушували. Поставили термін — пройти всі етапи вакцинації до кінця цього року. Хочеш тим, що закупило і проведить щеплення підприємство, хочеш — вибирай будь-якого іншого виробника і проходь вакцинацію за межами підприємства — в приватних або державних медустановах.
У разі ж, якщо ти відмовишся і не вакцинуєшся від коронавірусу до кінця року, то сказали, що тебе до роботи не допустять — "будеш працювати в іншому місці, але не у нас", звільнять фактично. Тому особливого вибору у мене не було".

Про те, що на низці криворізьких підприємств буде своя окрема (недержавна) програма вакцинації знали як мінімум з весни цього року, — розповів ІТП-івський працівник іншого гірського підприємства Кривого Рогу, який також побажав залишитися невідомим.

Деякі з "білих комірців" на гірничодобувних і метпідприємствах регіону працювали частину часу "на удальонці" ще з минулого року.

На відміну від нашого першого співрозмовника, чоловік ще не пройшов жодного етапу вакцинації і не до кінця впевнений, чи буде її проходити. Частково лякають ймовірні побічні явища, а також переконаність, що згідно симптомів він вже перехворів раніше. Але усні побажання "керівництва" про необхідність вакцинуватися, якщо він хоче зберегти своє робоче місце, — чув.

"По правді кажучи, ми сподівалися, що першими своїх працівників стануть прищеплювати наші конкуренти, а ми вже подивимося, як і що", — ділиться своїми сумніви наш співрозмовник. — Але виявилося, що першим в Кривому Розі вакцинують персонал мого підприємства. Ні колоти не хочеться незрозуміло що, ні втрачати роботу.

Наскільки реально будуть звільняти — не знаю, може це просто погрози, може недопуск буде і будеш перебувати в безстроковій відпустці за свій рахунок. Може спочатку і дадуть працювати "на удальонці", а потім, коли знайдуть на твоє місце вакцинованого фахівця, тоді і звільнять... Радує, що все ж у нас поки пропонують колоти "Пфайзер", а не китайську жижу, але до кінця рішення на рахунок вакцинації я ще не прийняв".

Таким чином, на окремих українських підприємствах великого бізнесу де-факто починає діяти режим "примусової вакцинації" від ковіду, яка впроваджується в Росії або в низці країн Європи. Аргументація: відмовляєшся від вакцинації без поважних причин — ставиш під загрозу інших працівників і не можеш відвідувати місце роботи. Хоча в антиприбічників є своя думка на цей рахунок, особливо в частині реальної ефективності антіковідних вакцин і ймовірних побічних ефектів, а також особистої недоторканності і вибору людини.

Однак знання автором специфіки діяльності керівництва великих криворізьких підприємств гірничо-металургійного комплексу, незалежно від особистості їх власника, чутки та усні "вимоги", поширювані на комбінатах, не завжди можуть "одягатися" в письмові накази.

Цілком ймовірно, що певний тиск на керівництво підприємств може надаватися "зверху" або адміністрація остаточне рішення щодо масових звільнень буде приймати, маючи на руках цифри "незгодних". Адже не звільниш же половину персоналу, якщо він категорично піде "у відмову" від вакцинації!

Нагадаємо, що "Коментарі" вже писали, за яких умов вакцинація від коронавірусу може бути небезпечною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини