Головна Новини Суспільство медицина Коронавірус в Україні: що буде влітку
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус в Україні: що буде влітку

Лікар спрогнозував, як може перебігати епідемія коронавірусу в Україні влітку 2021 року

21 квітня 2021, 20:00
Поділіться публікацією:

Імунолог Борис Донськой заявив, що влітку в Україні може не бути суттєвих сплесків епідемії коронавірусу, якщо не з’являться нові, більш агресивні штами COVID-19. Про це він сказав в інтерв’ю виданню "Ліга".

Коронавірус в Україні: що буде влітку

Коронавірус. Фото з відкритих джерел

За позитивним сценарієм, до літа в Україні може з’явитися колективний імунітет. У разі відсутності за останні один-два місяці мутацій коронавірусу, які принципово знизять ефективність імунної пам’яті проти нього, до літа епідемія може піти на спад, оскільки не буде кого інфікувати.

"Якщо мутує достатньо, тоді починаємо все з нуля, і всі, хто вже імунний, стануть неімунними. Такий прогноз є і він має всі підстави", — розповів Донський про інший ймовірний сценарій.

Однак медик зауважив, що вірус не може змінювати спайк-білок як завгодно. Цей зв'язок він пояснив на прикладі замка та ключа.

"Вам треба так змінити ключ, щоб він відкривав двері, але був іншим. У вас обмежена кількість комбінацій. Ви маєте зберегти у формі ключа всі ключові точки, інакше він не відкриє дверей, — каже Донськой. — Так і вірусу необхідно змінюватися настільки, щоб наша пам’ять його не розпізнавала, але він міг нас інфікувати".

Як повідомляв раніше Донськой, приблизна статистика захворюваності на прикладі Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАНУ, де він працює, вже свідчить про певний колективний імунітет. Медик говорить про половину імунних. За його словами, в інституті регулярно роблять тести на коронавірус усім співробітникам.

Донськой сподівається, що до літа відбудеться запланований спад. За його словами, якщо не буде нових принципових мутацій вірусу, то не буде й значних піків.

Раніше портал "Коментарі" писав, що імунолог відповів на одне з поширених питань щодо вакцинації в Україні: чи можна щепитися різними вакцинами від коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини