Головна Новини Суспільство медицина Імунолог пояснив, чи можна робити щеплення різними вакцинами від коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Імунолог пояснив, чи можна робити щеплення різними вакцинами від коронавірусу

Український лікар пояснив, у якому випадку дозволяється щеплення різними вакцинами від коронавірусу

21 квітня 2021, 19:29
Поділіться публікацією:

Імунолог Борис Донськой заявив, що українцям, схоже, доведеться проводити "експерименти" й щепитися різними вакцинами від коронавірусу. Про це він сказав в інтерв’ю виданню "Ліга".

Імунолог пояснив, чи можна робити щеплення різними вакцинами від коронавірусу

Вакцина від коронавірусу. Фото з відкритих джерел

В Україні, зазначає лікар, заплутана ситуація з наявністю вакцин.

"Це як в автівці BMW ставити колодки "жигулів" – виробник не рекомендує", — каже Донський про щеплення різними препаратами.

Однак лікар ставиться до ймовірності щеплення українців різними вакцинами не так песимістично.

"Якщо використовувати дві принципово різні моделі щеплення, чи може це бути шкідливо? Навряд чи. Чи може дати це більш ґрунтовну імунну відповідь? Можливо", — зауважив лікар.

Як пояснив експерт, наприклад, AstraZeneca після імунізації має генерувати антитіла тільки до спайк-білка. Якщо щепитися Sinovac, то використовується суцільна вірусна часточка. Тому буде сформована імунна пам’ять і проти всіх антигенів вірусу, і проти спайк-білка.

"Вірус не може змінитися повністю, він хіба тоді має переродитися і стати чимось іншим. Щось навіть у нових штамах видаватиме його старий варіант, — пояснює імунолог. — Тому якщо вірус принципово змінить дизайн щодо спайк-білка, перший варіант пам’яті не працюватиме, а другий, хоча й більш консервативний, даватиме не такий ефективний, але більш широкий захист".

Вакцини AstraZeneca і Pfiser, за словами медика, є приблизно одного типу. Вони покликані згенерувати потужну відповідь до спайк-білка.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я України повідомило, через який час після щеплення має відбутися вакцинація другою дозою вакцини від коронавірусу. Про час і місце вакцинації від коронавірусу людині мають повідомити за контактним номером, який було залишено під час щеплення.

Як повідомляв портал "Коментарі" раніше, в Україні найближчими днями знизиться показник смертності від коронавірусу, а наразі спостерігається зниження динаміки щодо нових хворих. Про це йдеться у прогнозі Національної академії наук.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини