Головна Новини Суспільство медицина Коронавірус в світі: як працюють вакцини проти COVID-19 від різних виробників
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус в світі: як працюють вакцини проти COVID-19 від різних виробників

Принципи роботи препаратів різні, але результат один - формування імунітету людини від інфекції

26 листопада 2020, 18:53
Поділіться публікацією:

З'явилися хороші новини про вакцини проти коронавірусу. По крайній мірі, три експериментальні вакцини демонструють високу ефективність, згідно з інформацією, опублікованою виробниками в прес-релізах.

Коронавірус в світі: як працюють вакцини проти COVID-19 від різних виробників

Глобальний виробник вакцин AstraZeneca повідомляє, що його вакцина запобігає зараженню коронавірусом в 62% випадків, в разі дворазової вакцинації за місяць. Але в підгрупі добровольців, які отримали половину дози, а потім повну дозу через місяць, вакцина виявилася ефективною на 90%.

В середньому це становить 70% ефективності. Вакцини, вироблені Pfizer Inc і біотехнологічною компанією Moderna, захищають від симптоматичної інфекції в 95% випадків.

У вакцинах Pfizer і Moderna використовується дуже схожа технологія, в той час, як AstraZeneca використовує інший підхід.

Pfizer і її німецький партнер BioNTech використовують новий підхід до створення вакцин, в якому використовується інформаційна РНК або мРНК.

Цей підхід був обраний для вакцини від захворювань, які можуть викликати пандемію, багато років тому, тому що він піддається швидкій зміні. Все, що потрібно, — це генетична послідовність вірусу, що викликає пандемію. Творцям вакцин навіть не потрібен сам вірус — тільки послідовність.

У цьому випадку дослідники BioNTech використовували невеликий фрагмент генетичного матеріалу, який кодує фрагмент білка-шипа — структури, яка прикрашає поверхня коронавірусу, надаючи йому такий вид.

Інформаційна РНК — це один ланцюг генетичного коду, яку клітини можуть "читати" і використовувати для створення білка. У разі цієї вакцини мРНК інструктує клітини організму виробляти конкретну частину вірусного шипового білка. Потім імунна система бачить його, розпізнає як чужорідний і готується атакувати, коли дійсно відбувається зараження.

Moderna розробила інше формулювання ліпідних наночастинок для захисту мРНК у своїй вакцині. Ці склади є корпоративною таємницею, але Moderna вважає, що її підхід краще, і заявляє, що її вакцина може бути доставлена при температурі мінус 20 градусів за Цельсієм і може зберігатися стабільною протягом 30 днів при температурі від 2 до 8 градусів, в температурі стандартного домашнього холодильника.

Вакцина AstraZeneca, створена командою з Британського Оксфордського університету, називається векторною вакциною. Він використовує вірус застуди, званий аденовірусом, щоб переносити спайковий білок від коронавірусу в клітини.

Він також спрямований на те, щоб організм людей, по суті, виробляв свій власний імунітет, створюючи невеликі копії шипованого білка, але метод доставки відрізняється. Цей аденовірус вражає шимпанзе, але не викликає хвороб. Він був модифікований таким чином, щоб її реплицироватися самому, а потім був генетично модифікований для введення в клітини ДНК, що кодує повний білок спайк-вірусу.

Це більш дешевий спосіб робити вакцини, але він працює повільніше, ніж використання РНК. Компанія зобов'язалася зробити свою вакцину недорогою для країн всього світу. За словами компанії, вакцина може зберігатися стабільною протягом шести місяців при стандартній температурі холодильника.

Вакцина від коронавірусу Янсена — це рекомбінантна векторна вакцина. Як і AstraZeneca, він використовує аденовірус, але вірус дійсно заражає людей. Це генно-інженерна версія аденовірусу 26, який може викликати застуду, але зміна генів відключило його. Він також надає генетичні інструкції з виробництва шипованого білка.

Це єдина вакцина, яка раніше була протестована на ринку. Вектор аденовірусу 26 був використаний для виробництва вакцини компанії проти Еболи, яка отримала дозвіл на продаж від Європейської комісії в липні.

Це одноразова вакцина, але в цьому місяці Johnson & Johnson початку в Великобританії почав випробування третьої фази двома дозами, оскільки є деякі докази того, що дві дози забезпечують кращий захист. Добровольці отримають дві вакцини з інтервалом 57 днів або плацебо.

Біотехнологічна компанія Novavax з Меріленда спеціалізується на вакцинах на основі "білкових субодиниць". Вони використовують вірусоподібні наночастинки в якості основи і покривають їх генно-інженерними частинами шипового білка коронавірусу.

Це також перевірений і вірний підхід. Вакцина проти гепатиту В, що вводиться новонародженим, є вакциною на основі білкових субодиниць, так само як вакцина проти вірусу папіломи людини або ВПЛ і вакцина FluBlok від грипу Санофі.

Novavax використовує вірус комах, так званий бакуловірус, щоб доставити шипований білок коронавірусу в клітини молі, які потім виробляють цей білок. Його збирають і змішують з ад'ювантом — імуностимулятором — на основі сапоніна, який міститься в мильній корі дерев.

Це також вакцина з білкових субодиниць, створена з використанням технології Sanofi FluBlok з ад'ювантом GlaxoSmithKline. Він також використовує бакуловірус для вирощування невеликих шматочків білка-шипа.

CoronaVac китайської компанії Sinovac використовує інактивований вірус — один з найстаріших методів вакцинації людей. Цілі партії коронавірусу вирощують, "вбивають", а потім перетворюють в вакцину. Точно так же вакцина Sinopharm в інактивованих вірусом.

Російська вакцина проти коронавірусу Sputnik V — це векторна вакцина з аденовірусами. Він використовує два віруси застуди, звані аденовірусом 5 і аденовірусом 26, для перенесення генетичного матеріалу для білка-шипа в організм.

Раніше "Коментарі" писали про те, що стало відомо, коли стартує вакцинація від коронавірусу в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини