Головна Новини Суспільство медицина Імунна відповідь організму на друге інфікування коронавірусом швидше і сильніше - американські вчені
commentss НОВИНИ Всі новини

Імунна відповідь організму на друге інфікування коронавірусом швидше і сильніше - американські вчені

Можливо, завдяки колективному імунітету, людству вдасться перемогти коронавірус

6 листопада 2020, 22:17 comments1137
Поділіться публікацією:

Вчені довели, що імунітет людей, які перехворіли на Covid, набагато швидше і ефективніше протистоїть інфекції, якщо той знову зіткнувся з вірусом.

Імунна відповідь організму на друге інфікування коронавірусом швидше і сильніше - американські вчені

Дослідники з Університету Рокфеллера в Нью-Йорку виявили, що імунна система людини не тільки "запам'ятовує" вірус, але і мобілізує захисні сили організму після того, як інфекція відступила, підготувавши його такому чином до швидкої й потужної атаки, якщо вірус вторгнеться вдруге.

Поки не ясно, як довго імунна система може зберігати пам'ять про вірус, але вчені впевнені, що вона потенційно може забезпечити деякий захист на роки. Це відкриття може пояснити, чому підтверджене повторне зараження вірусом досі зустрічається досить нечасто.

Дослідники розповіли, що, коли люди заражаються коронавірусом, організм починає багатосторонню атаку на нього. Одна з форм захисту виходить від Т-лімфоцитів, які шукають і знищують інфіковані клітини, тим самим запобігаючи поширенню вірусу. На другому фронті залучаються В-лімфоцити, які виділяють антитіла в кров, які захоплюють вірус і не дають йому вразити здорові клітини.

Як тільки вірус перестав циркулювати по організму, імунна система перестає працювати, але вона запам'ятовує "ворога", зберігаючи так звані Т- і В-клітини пам'яті. Якщо вірус повертається, організм негайно мобілізують імунну систему.

Багато досліджень показали, що перша хвиля антитіл до коронавірусу слабшає за кілька місяців. Це викликає побоювання, оскільки люди можуть швидко втратити імунітет. Так, відомо, що у спостережуваних 87 пацієнтів з коронавірусом, антитіла слабшають, впавши приблизно до однієї п'ятої свого пікового рівня через шість місяців.

Водночас коли дослідники вивчили пам'ять імунної системи, вони помітили, що через пів року після зараження, антитіла, що виробляються В-клітинами, еволюціонували і стали більш потужними. Вони виробляються протягом декількох днів після повторного зараження, а не за пару тижнів, як це спостерігається при давно відомих інфекціях.

Крім того, вчені виявили, що зовсім мала кількість коронавірусу або білкових фрагментів з неактивних вірусних частинок ховаються в кишківнику пацієнтів і, мабуть, допомагає підтримувати пам'ять імунної системи. Залишки вірусу не зважають шкідливими.

"Ми можемо зробити висновки, що люди, які були інфіковані, через шість місяців мають стійкі реакції пам'яті антитіл В-клітин, які можуть нейтралізувати вірус і можуть робити це дуже ефективно. Будемо сподіватися, що такий захист буде забезпечений на роки", — заявив один з дослідників, Майкл Нуссенцвейг.

Раніше "Коментарі" писали про те, що Росія повідомила про проблеми з виробництвом вакцини проти коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини