Головна Новини Суспільство медицина "Хвороба Х": у МОЗ розповіли, що найстрашніше в цій недузі
commentss НОВИНИ Всі новини

"Хвороба Х": у МОЗ розповіли, що найстрашніше в цій недузі

Віктор Ляшко висловився про "Хворобу Х"

25 січня 2024, 16:05
Поділіться публікацією:

Терміном "Хвороба Х" медики називають потенційну загрозу, яку вчені у світі спільно намагаються наперед спрогнозувати для підготовки ресурсів для збереження здоров'я та життя людей. Нині такою загрозою є стійкість до антибіотиків. Як повідомляє портал "Коментарі", про це заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, повідомляє прес-служба відомства.

"Хвороба Х": у МОЗ розповіли, що найстрашніше в цій недузі

Віктор Ляшко. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що однією з найбільших глобальних загроз людства є стійкість до антибіотиків – тобто, коли існуючі ліки перестають діяти.

Так, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з антибіотикорезистентністю, понад мільйон смертей були безпосередньо викликані нею.

"Щоб протистояти цій загрозі, лише за останні 2,5 роки кількість бактеріологічних лабораторій збільшилася в Україні вдвічі — з 37 до 69, посилено дозорний епіднагляд за антимікробною резистентністю (у тому числі у поранених під час війни)", — йдеться у повідомленні.

Також у МОЗ розповіли, що в Україні діє Національна вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ та Одеська субрегіональна лабораторія, яка має акредитацію ВООЗ. Їхня діяльність відповідає найвищому рівню ефективності та якості за міжнародними стандартами.

Крім того, МОЗ тісно співпрацює з ВООЗ, Центрами контролю та профілактики хвороб Європи та США, Генеральним директоратом Єврокомісії з готовності до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я та реагування на них (HERA).

У міністерстві додають, що раніше пандемія COVID-19 також була "хворобою Х", і тоді "кожна країна зробила висновки щодо своїх систем охорони здоров'я та важливості міжнародного співробітництва, обміну даними, технологіями та інноваціями".

Читайте також на порталі "Коментарі" — людству загрожує "Хвороба Х", яка в 20 разів може бути смертоноснішою за COVID.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини