Головна Новини Суспільство медицина Гірський коефіцієнт та доплати сімейним лікарям: які нововведення чекають медиків і пацієнтів
commentss НОВИНИ Всі новини

Гірський коефіцієнт та доплати сімейним лікарям: які нововведення чекають медиків і пацієнтів

В 2022 році українців чекають нововведення в сфері медицини

14 січня 2022, 18:33
Поділіться публікацією:

Гірський коефіцієнт та доплати сімейним лікарям: які нововведення чекають медиків і пацієнтів

Лікарі отримуватимуть доплати, фото з відкритих джерел

Кабмін затвердив Програму медичних гарантій (ПМГ) на 2022 рік. Про це повідомив народний депутат, керівник комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

До ПМГ-2022 включено 38 пакетів послуг з яких два нових. Серед нових пакетів: "Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня" й "Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях". Тож відповідно до Програми, відділень для інфекційних хворих має бути п'ять-шість в кожній області. 

В 2022 році здійснено рекордне фінансування Програми, на 34 млрд грн більше, ніж торік. Тому буде збільшено фінансування всіх пакетів медичних послуг.

Серед нововведень в 2022 році: оцінювання рівня щеплення пацієнтів від COVID-19. Сімейні лікарі отримуватимуть доплату до ставки, якщо більшість їх пацієнтів провакциновані. Медикам озвучать які мають бути цільові показники щодо рівня вакцинації, щоб їм нараховували доплати.

Тобто Національна служба здоров'я України (НСЗУ) таким чином буде оцінювати ефективність роботи лікарів "первинки". З 1 березня НСЗУ буде перевіряти скільки пацієнтів вакцинувалося від COVID-19, а з 1 червня — скільки дітей віком до 6 років в сім'ях провакциновано за календарем профілактичних щеплень. Крім цього, сімейним лікарям збільшать капітаційну ставку до 786 грн.

Інше нововведення — це так званий гірський коефіцієнт. Мова йде про те, що медзаклади, які розташовані в гірських районах, отримуватимуть грошову підтримку від НСЗУ.

Коефіцієнт у розмірі 1,2 буде діяти для пакетів: "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах", "Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня", "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій", "Стаціонарна медична допомога пацієнтам з COVID-19", "Амбулаторна допомога" та "Стоматологічна допомога".

До пологових будинків чи перинатальних центрів буде висунено вимоги до кількості прийнятих пологів в рік — мінімум 150, а також не більше 30% переведень до інших лікарень. Схожі вимоги запроваджуються щодо мінімальної кількості пролікованих в лікарні інсультів (мінімум 100) та інфарктів (мінімум 50).

Збільшився перелік препаратів, які будуть відпускатися в аптеках по програмі "Доступні ліки". Серед нових препаратів: ліки від хвороби Паркінсона та ліки від хронічного обструктивного захворювання легень. Програма медгарантій-2022 запрацює з січня 2022 року.

Як повідомляв портал "Коментарі", коли запрацює "ковідна" амністія в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини