Головна Новини Суспільство події Навіщо українцям «ковідна» амністія і коли вона запрацює
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо українцям «ковідна» амністія і коли вона запрацює

Михайло Радуцький повідомив, що механізм спеціальної процедури «ковідної» амністії не розроблено

13 січня 2022, 12:40
Поділіться публікацією:

Українцям потрібна "ковідна" амністія", але чи все так легко буде для тих, хто купив підробні сертифікати про вакцинацію й які колізії в законодавстві викликають сумніви в правозахисників. Про це написав голова комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький в Telegram.

Навіщо українцям «ковідна» амністія і коли вона запрацює

Вакцинація в Україні, фото з відкритих джерел

За його словами, в країнах Європи наразі фіксують нову хвилю епідемії, в Україні теж зросла кількість хворих на коронавірус впродовж останніх днів. Фахівці прогнозують нову хвилю в нашій країні.

Станом на 13 січня в Україні зафіксовано 10046 нових випадків захворювання. Три області перейшли в "помаранчеву" зону карантину — це Сумська, Івано-Франківська та Херсонська.

"На жаль, десятки тисяч українців опинились у пастці. Свого часу вони придбали підробні сертифікати вакцинації і тепер, усвідомивши помилку, зможуть вакцинуватись лише однією (третьою) дозою, бо їхні дані вже внесено до електронної системи охорони здоров’я. А, як відомо, одна доза не забезпечує ефективного захисту", — написав депутат.

В 2021 році політики, фахівці та юристи вели дискусію про впровадження механізму амністії для тих, хто добровільно зізнається, що купив сертифікат про вакцинацію й захоче добровільно відмовитись від фальсифікованого сертифікату.

Втім, поки що процедура амністії не розроблена. Наприклад, українець повідомить лікарю, що має підроблений сертифікат та напише заяву про  визнання сертифікату недійсним. Однак тоді лікар має повідомити про таку заяву в поліцію. Слідчі ж відкриють кримінальну справу. Полегшити покарання для того, хто добровільно зізнається можна лише, якщо слідчий звернеться до суду з клопотанням про звільнення громадянина від кримінальної відповідальності.

Схвалений в першому читанні законопроєкт № 6084 про внесення змін до Кримінального кодексу України передбачає внесення змін до статті 321-3. В зміненому тексті статті йтиметься, що українець, що сам написав заяву про визнання сертифікату недійсним буде звільнений від кримінальної відповідальності.

Пропонується доповнити статтю 321-3 словами "особа, яка використала підроблені документи, що підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно заявила про ці факти органу, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, до отримання таким органом інформації про це кримінальне правопорушення з інших джерел".

Втім, умова про джерело інформації викликає дискусію, пише Радуцький, оскільки "це простір для маніпуляцій та тиску на заявника".

Крім того, цей законопроект передбачає більш суворе покарання за використання фальсифікованих документів про вакцинацію та внесення неправдивих даних до медичної документації.

Як повідомляв портал "Коментарі", коронавірус залишається в організмі місяцями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/radutsky
comments

Обговорення


Новини