Головна Новини Суспільство медицина Експерти пояснили, чи допоможе Omicron досягти колективного імунітету проти COVID-19
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти пояснили, чи допоможе Omicron досягти колективного імунітету проти COVID-19

Відповідь на поширене запитання щодо колективного імунітету надали провідні експерти в сфері охорони здоров'я

20 січня 2022, 16:13
Поділіться публікацією:

Штам Omicron, який поширюється набагато швидше, ніж попередні варіанти коронавірусу, навряд чи допоможе країнам досягти так званого колективного імунітету проти COVID-19, кажуть провідні експерти з охорони здоров'я. Про це повідомляє Reuters.

Експерти пояснили, чи допоможе Omicron досягти колективного імунітету проти COVID-19

Вакцинація - фото з відкритих джерел

З перших днів пандемії чиновники охорони здоров’я висловлювали надію, що можна досягти колективного імунітету проти COVID-19, якщо достатньо високий відсоток населення буде вакцинований або інфікований вірусом.

Ці надії потьмяніли, оскільки за останній рік коронавірус швидко мутував у нові варіанти, що дозволило йому повторно заразити людей, які були вакциновані або раніше вже заразилися COVID-19.

Деякі чиновники охорони здоров’я відновили надію щодо групового імунітету після того, як Omicron з’явився наприкінці минулого року. Вони стверджують, що той факт, що цей варіант так швидко поширюється, може незабаром сприяти створенню колективного імунітету серед населення.

Однак експерти з хвороб відзначають, що передачі Omicron сприяє той факт, що цей варіант навіть краще, ніж його попередники, заражає людей, які були вакциновані або мали попередню інфекцію. Це додає докази того, що коронавірус продовжуватиме шукати способи пробити наш імунний захист, сказали експерти.

"Досягти порогу, після якого передача вірусу припиниться, ймовірно, нереально, враховуючи досвід, який ми мали під час пандемії", — сказав Reuters д-р Олів’є ле Полен, епідеміолог із Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Це не означає, що попередній імунітет не дає користі. Замість колективного імунітету, багато експертів, опитаних Reuters, заявили, що є все більше доказів того, що вакцини та попереднє зараження допоможуть підвищити імунітет населення проти COVID-19, що робить хворобу менш серйозною для тих, хто інфікований, або заразився повторно.

Сучасні вакцини проти COVID-19 були в першу чергу розроблені для запобігання важким захворюванням і смерті, а не для зараження. Але результати клінічних випробувань наприкінці 2020 року, які показали, що дві вакцини мали більш ніж 90% ефективність проти хвороби, спочатку викликали надію на те, що вірус можна буде значною мірою стримати за допомогою широкомасштабної вакцинації, подібно до способу боротьби з кором шляхом щеплення.

Що стосується SARS-CoV-2, то два фактори підірвали цю картину, сказав Марк Ліпсітч, епідеміолог Гарвардської школи громадського здоров’я TH Chan.

"По-перше, імунітет, особливо до цієї інфекції, досить швидко слабшає, принаймні від вакцин, які ми зараз маємо", – сказав Ліпсітч.

По-друге, вірус може швидко мутувати таким чином, що зможе уникнути захисту від вакцинації або попередньої інфекції, навіть якщо імунітет не ослаб.

"Це змінює гру, оскільки вакциновані люди все ще заражати інших людей", – сказав доктор Девід Вол, інфекціоніст з Університету Північної Кароліни в Школі медицини Чапел-Хілл.
Девід Вол застеріг від припущення, що зараження Omicron посилить захист, особливо від наступного штаму. 

Проте надію на колективний імунітет як квиток назад до нормального життя важко похитнути.

"Ці висловлювання були в ЗМІ: "Ми досягнемо колективного імунітету, коли 60% населення буде вакциновано". Цього не сталося. Потім на 80%. Знову цього не сталося. Як би жахливо це не звучало, я думаю, що ми повинні підготуватися до того факту, що переважна більшість, по суті, кожен, буде підданий впливу SARS-CoV-2", — сказав Рейтер Франсуа Баллу, професор біології обчислювальних систем Лондонського університетського коледжу.

Світові експерти в галузі охорони здоров’я очікують, що коронавірус в кінцевому підсумку стане ендемічним, постійно циркулюючи серед населення і викликаючи сплески. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", МОЗ назвало симптоми штаму "Омікрон".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини