Головна Новини Суспільство медицина Е-лікарняні - скільки коштів вже виплачено та які проблеми найпоширеніші
commentss НОВИНИ Всі новини

Е-лікарняні - скільки коштів вже виплачено та які проблеми найпоширеніші

Процедура оформлення та оплати електронних листків непрацездатності - підсумки перших п'яти місяців

2 листопада 2021, 22:58
Поділіться публікацією:

Мінздоров'я проаналізувало процес оформлення та оплати е-лікарняних. Про це, а також про найпоширеніші проблеми з ними, інформує прес-центр відомства.

Е-лікарняні - скільки коштів вже виплачено та які проблеми найпоширеніші

Е-лікарняні - 100% впровадження з 1 жовтня 2021 р. - ілюстративне фото з мережі

Протягом жовтня було видано 253 тисячі електронних листків непрацездатності – е-лікарняних. Фінансові виплати за перших п'ять днів покладаються на роботодавцях. Решту коштів за тимчасову непрацездатність платить Фонд соціального страхування. З червня було оформлено 360 тис. е-лікарняних, загальна вартість компенсацій становить 641,4 млн грн. 

Міністерство охорони здоров'я відповіло на кілька основних запитань, які виникають щодо е-лікарняних.

Що робити, якщо на телефон не прийшло СМС-повідомлення про створення е-лікарняного?

Мінздоров'я пояснює, що СМС-приходить автоматично на контактний номер телефону. Якщо так сталось, що телефон не було вказано або він вказаний з помилками, то СМС не буде. Але відсутність повідомлення не означає, що немає лікарняного. Найперше потрібно авторизуватись на сайт Пенсійного фонду і звернутись до "Даних з Електронного реєстру листків непрацездатності". Швидше за все, е-лікарняний там буде. Якщо ж ні, то варто звернути увагу на відповідь на наступне питання.

Що робити, якщо е-лікарняний створити не вдалось?

Усі дані про пацієнта автоматично завантажуються у електронний медичний висновок. Одночасно відбувається перевірка, чи співпадають вони з даними, вказаними у декларації з сімейним лікарем. Якщо є неспівпадіння, то е-лікарняний не сформується. У такому випадку потрібно виправити неточності, внести актуальні дані, і краще це зробити завчасно, а не тоді, коли документ вже формується. Також проблеми виникають тоді, коли вказані недостовірні дані про місце роботи – цю помилку обов'язково потрібно виправити.

Про терміни переведення коштів за е-лікарняним та про дату, коли електронний листок непрацездатності вже готовий до оплати, докладно можна дізнатись на сайті Мінздоров'я. Дати виплат Фонду соціального страхування розміщуються у Telegram-каналі або повідомляють за телефонами гарячих ліній обласних управлінь фонду.

Громадяни, у яких є питання щодо оформлення е-лікарняних, можуть більше інформації дізнатись на сайтах Мінсоцполітики, Мінздоров'я, Фонду соцстраху, Пенсійного фонду, а також за кількома посиланнями у Facebook: інструкції для працівників – за посиланням, інструкції для роботодавців – за посиланням.

Раніше видання "Коментарі" публікувало інформацію від Мінздоров'я щодо списку протипоказань для вакцинації від COVID-19. Зі статтею можна ознайомитись за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини