Головна Новини Суспільство медицина Чому зросла потреба у кисневій підтримці хворих на COVID-19 - Мінздоров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому зросла потреба у кисневій підтримці хворих на COVID-19 - Мінздоров'я

Медичні установи потребують дедалі більшої кількості кисню - чи витримає це існуюча інфраструктура виробництва та постачання газу до лікарень

12 листопада 2021, 11:50
Поділіться публікацією:

Міністерство охорони здоров'я України інформує про ситуацію з киснем у медичних закладах, де лікують від коронавірусного захворювання.

Чому зросла потреба у кисневій підтримці хворих на COVID-19 - Мінздоров'я

Хворі на COVID-19 потребують більше кисню для виживання - ілюстративне фото з мережі

Потреба у кисні серед госпіталізованих хворих зросла протягом місяця на третину. Мінздоров'я пояснює це особливостями штаму Delta: пацієнтам для виживання необхідно більше кисню.

Станом на 7 листопада українські лікарні споживали протягом доби 378,3 тонни рідкого газу, свідчить інфографіка міністерства. В середньому по країні ліжок з киснем зайнято 65,7% (на 11 вересня 2021 р.). Листопадове споживання відрізняється від жовтневого на 100 тонн, а весною хворі потребували кисню у 5-6 разів менше.

Чому зросла потреба у кисневій підтримці хворих на COVID-19 - Мінздоров'я - фото 2

Кількість балонів з газоподібним киснем, який за добу споживають лікарні, також зріс. 7 листопада використано 11594 балони – це на 40% більше, ніж місяць тому у жовтні (6841 бал.).

Через планові ремонті роботи на профільних підприємствах нещодавно виник дефіцит кисню у лікарнях. Мінздоров'я нагадує, що його перекрили завдяки терміновим поставкам з Польщі – в країну завезли 1800 тонн газу. Зараз в усіх медичні закладах, за його інформацією, повністю закриті нагальні потреби у кисні – і у рідкому, і у газоподібному стані.

Щоб хворі безперебійно отримували рятівний газ, було вжито низку заходів. Зокрема, українські виробники звільнені від ряду податків та зборів. Також лікарням дозволено використовувати крім медичного, і технічний газ. Міністерство інфраструктури гарантує, що за потреби, дефіцит якнайшвидше буде перекрито поставками з Румунії, Угорщини, Польщі.

Українські підприємства наразі на добу виробляють 400 тонн кисню – цього медичним закладам поки що вистачає

Найвища завантаженість ліжкомісць з киснем – у Донецькій області (80,2%), вказує Мінздоров'я. Останні кілька днів є тенденція до зменшення завантаженості цих ліжок – за 3 дні у 15% регіонів показник впав нижче критичного значення (65%).

Згідно з прогнозами українських вчених хвиля захворюваності далі має піти на спад, якщо країну не зачепить європейське зростання. Докладніше про це можна прочитати у статті, яку видання "Коментарі" публікувало раніше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини