Головна Новини Суспільство медицина Чи спаде хвиля пандемії до нового року – прогнози та висновки українських вчених
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи спаде хвиля пандемії до нового року – прогнози та висновки українських вчених

Маючи статистичні дані про COVID-19 та врахувавши певні закономірності епідемії, можна спрогнозувати майбутнє

10 листопада 2021, 17:27
Поділіться публікацією:

Робоча група НАН моделювала хід епідемії COVID-19 в Україні. Про результати вона повідомила у звіті "Прогноз РГ-55", опублікованому на сайті установи.

Чи спаде хвиля пандемії до нового року – прогнози та висновки українських вчених

Довгостроковий (на 3 місяці) прогноз кількості нових хворих в Україні - скрін звіту НАН

Науковці стверджують, що протягом останніх двох тижнів Україна вже пройшла пік захворюваності на COVID-19. Моделювання показує, що до різдвяних та новорічних свят хвиля коронавірусу піде спад. Однак варто зважати, що ситуація може розвиватись неочікувано через вплив Європи, де кількість заражень зростає.

Висновки ґрунтуються на кількості позитивних ПЛР-тестів  — протягом останніх 10 днів їхня кількість зменшилась на 15%. Це зменшення ще не відбилося на кількості зареєстрованих хворих через певне регулярне відставання. Протягом тижня крива захворюваності піде на спад.

Рівень смертності та завантаженість лікарень ще зростатиме протягом наступного тижня, стверджують науковці. Однак далі ці показники також зменшаться.

Спостережувана летальність дорівнює 3% — це означає, що зі 100 людей, у яких виявлено COVID-19 станом на певне число, помруть, ймовірно, троє. Між тим госпітальна летальність складає 20% — тобто за 100 осіб, госпіталізованих станом на певне число, у середньому помре п'ята частина.

Аналіз надлишкової смертності, який провели вчені, вкотре говорить про те, що COVID-19 – реальна важка хвороба, а не простий грип. Надлишкова смертність протягом 42-го тижня 2021 р. – 8 тис. Для порівняння, протягом 2015-2019 рр. смертність цього тижня складала 1,1 тис. осіб. Також, як вказано у звіті НАН, число 8 тис. чомусь надто сильно (у 2,5 раза) відрізняється від кількості офіційних летальних випадків від COVID-19 (близько 3 тис. осіб).

Рівень госпіталізації серед вакцинованих та невакцинованих помітно відрізняється, акцентують вчені. Для висновків використовують показник інцидентності – кількість хворих протягом семи днів на 100 тис. населення. Ті, хто отримав одну дозу вакцини, заражається на 67% менше, ніж невакциновані. Вакциновані двома дозами заражаються менше на 87%. 

Про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 у Європі видання "Коментарі" публікувало відповідний матеріал раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини