Головна Новини Суспільство медицина Чому вакцинацію AstraZeneca та Pfizer хочуть поєднати — вчені Оксфорда
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому вакцинацію AstraZeneca та Pfizer хочуть поєднати — вчені Оксфорда

Британські дослідники вважають, що використання різних препаратів може дати кращий захист від коронавірусу

29 червня 2021, 19:02
Поділіться публікацією:

Людство продовжує боротися із коронавірусною пандемією, попри ослаблення карантинних заходів у багатьох країнах і вдале просування масової вакцинації. Однак вчені, як і раніше, шукають найбільш ефективний спосіб перемогти хворобу. За інформацією BBC, ним може стати "коллаб" різних препаратів проти ковіду.

Чому вакцинацію AstraZeneca та Pfizer хочуть поєднати — вчені Оксфорда

Препарати AstraZeneca і Pfizer можна використовувати для "крос-вакцинації". Фото: Guardian

В університеті Оксфорда дослідники невтомно займаються удосконаленням системи протикоронавірусної вакцинації. Останні досліди продемонстрували, що коли перше щеплення зробити препаратом AstraZeneca, а потім використовувати вакцину від Pfizer, то організм створює більш потужну систему захисту від коронавірусу.

При цьому найкращу "охоронну систему", яку може отримати людина, як і раніше, надає вакцина від Pfizer — якщо нею зробити обидва щеплення. Однак якщо вона буде отримана лише як друга доза, це призведе до дуже схожих результатів. Вся справа в тому, що американський препарат — унікальний у своєму роді, адже розроблений на основі мРНК-частинок.

Цікаво, що до варіанту так званої "крос-вакцинації" пропонують вдаватися тільки в критичних ситуаціях. Наприклад, коли поставки необхідного препарату в країні закінчилися, а ревакцинація необхідна. Або ж у разі, якщо існують протипоказання щодо ймовірного утворення тромбів (як відомо, деякі країни вважають, що вакцина виробництва AstraZeneca сприяє цьому).

Однак, як стверджує професор Оксфордського університету Меттью Снейп, якщо існує можливість вакцинуватися обома дозами одного і того ж препарату, краще використовувати саме її.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, кому з українців варто готуватися до, ймовірно, обов'язкової вакцинації від коронавірусної хвороби. Більше подробиць — у нашому матеріалі.

Також на порталі ми розповідали, що важкі наслідки після вакцинації від коронавірусу чекали на молоду мешканку Лондона — Кортні Кінг. За твердженням жінки, її вени і клітини крові "лопнули" після реакції на укол від Covid-19.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини