Головна Новини Суспільство медицина Чим відрізняються 11 кращих вакцин від Сovid-19 - огляд
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим відрізняються 11 кращих вакцин від Сovid-19 - огляд

За даними ВООЗ, 11 вакцин в світі знаходяться на завершальній стадії випробувань

22 листопада 2020, 19:20 comments1508
Поділіться публікацією:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), поки світ бореться з пандемією коронавірусу, 48 потенційних вакцин зараз проходять випробування на людях, але тільки 11 знаходяться на завершальній стадії. Кожен з 11 використовує інформаційну РНК, технологію інактивованих вірусів, вірусні вектори або рекомбінантні білки.

Чим відрізняються 11 кращих вакцин від Сovid-19 - огляд

Фото: из открытых источников


РНК

Вакцини, що використовують Messenger RNA, здаються найбільш "просунутими". Вони застосовують інноваційну технологію, яка вводить "генетичні інструкції", відомі як РНК-месенджер, в клітини людини, щоб змусити їх виробляти білки або антигени. Потім ці білки передаються імунній системі, яка виробляє антитіла.

— Pfizer: американський гігант і його німецький партнер BioNTech подали заявку на екстрене використання в Управління з контролю за продуктами й ліками США. Вакцина може бути доступна до кінця цього року. Обидві компанії в цьому місяці представили проміжні результати своїх випробувань Фази 3, показали ефективність понад 90%.

— Moderna: американська біотехнологічна компанія оголосила в понеділок, що її вакцина ефективна на 94,5% і планує виробити 20 мільйонів доз до кінця цього року.


Інактивована вірусна технологія

Багато вакцин засновані на цій технології, в якій "інфекційні агенти" COVID-19 піддаються хімічній або термічній обробці й втрачають свою токсичність, зберігаючи при цьому здатність викликати імунну реакцію. Це найбільш традиційний метод вакцинації.

— Sinovac: китайська біотехнологічна компанія запустила тест фази-3 для свого "CoronaVac" на тисячах добровольців, в основному в Бразилії.

— Ще одна китайська лабораторія Sinopharm запустила в продаж дві вакцини спільно з китайськими дослідницькими інститутами. Китай планує виробити 610 мільйонів доз вакцин проти COVID-19 до кінця цього року і вже дав зелене світло на використання деяких з них в екстрених випадках.

— Індійська компанія Bharat biotech, зі свого боку, в листопаді розпочала набір майже 26000 осіб для свого COVAXIN, розробленого за підтримки уряду Індії, і планує зробити вакцину доступною в першій половині 2021 року.


"Вірусні вектори"

Вакцини з "вірусним вектором" використовують в якості господарів інші, невірулентні віруси, трансформуючи їх. Модифікований вірус проникає в клітини вакцинованої людини, які потім виробляють білок, типовий для Sars-Cov-2, тим самим навчаючи його імунну систему розпізнавати його.

— AstraZeneca, англо-шведська група й Оксфордський університет: в їх вакцині як "вірусний вектор" використовується аденовірус. Результати тесту очікуються в цьому році.

— Johnson & Johnson: ця американська компанія запустила два клінічних випробування свого препарату, що складається з модифікованого аденовірусу. У всьому світі в цьому випробуванні візьмуть участь 90000 учасників. Результати очікуються в першому кварталі 2021 року.

— CanSino Biological: китайська компанія розробила "Ad5-nCoV", вакцину на основі аденовірусу. Фаза 3 випробувань запущена в Мексиці, Росії та Пакистані.

— Супутник V: розроблений Центром епідеміологічних досліджень "Гамалія" Міноборони Росії. Він заснований на використанні двох вірусних векторів, двох аденовірусів. Нещодавно Росія оголосила, що його ефективність становить 92%. Інститут Гамалії звинувачують в порушенні протоколів для прискорення наукового процесу. Багато високопоставлених російських чиновників заявили, що їм вже вводили вакцину Sputnik V.


Рекомбінантний білок

— Novavax: американська біотехнологічна компанія розробляє так звану "суб-унітарну" рекомбінантну вакцину. Новий коронавірус має точки (вірусний білок) на своїй поверхні для контактування з клітинами. Ці білки можна відтворити, а потім ввести в імунну систему, щоб змусити її реагувати. У вересні Novavax запустила 3-ю фазу випробувань в Великобританії, а в кінці листопада планується запустити випробування в Сполучених Штатах. Очікується, що попередні дані з'являться до першого кварталу 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини