Головна Новини Суспільство медицина Чи загрожує медикам звільнення за відмову від вакцинації: що пропонують в «Слузі народу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи загрожує медикам звільнення за відмову від вакцинації: що пропонують в «Слузі народу»

Пропозицію нардепа звільняти медиків, які відмовляються від вакцинації, експерт називає незаконною

23 березня 2021, 14:31 comments1058
Поділіться публікацією:

Все більше українців відмовляється вакцинуватися від коронавірусу. Досить значна частина серед них  медичні працівники. Подібна статистика не влаштовує багатьох представників влади, як, наприклад, народного депутата від фракції "Слуга народу" Дмитра Гуріна. Так, днями чиновник запропонував звільняти лікарів, які відмовляються від вакцинації.

Чи загрожує медикам звільнення за відмову від вакцинації: що пропонують в «Слузі народу»

Лікарів пропонують звільняти за відмову від вакцинації. Фото: Shutterstock

На особистій сторінці в Facebook Гурін розкритикував медиків, які побоюються робити щеплення проти COVID-19. За приклад він взяв Київський інститут пульмонології, де, за його словами, від вакцинації відмовилися 80% персоналу. Кращим виходом із ситуації нардеп вважає звільнення цієї частини медиків, щоб "перекинути" їх зарплату 20%, котрі залишилися. При цьому вакцинованих медпрацівників Дмитро Гурін називає "справжніми лікарями", які й повинні лікувати українців.

Після того, як його заява розійшлася в ЗМІ, народний обранець вирішив уточнити свою позицію. Як пояснив Гурин, лікарі мають право відмовлятися від вакцинації. Але для цього, на його думку, є лише дві справжні причини. Перша — це важка алергічна реакція на діючі компоненти вакцини. Друга — наявність антитіл після хвороби, що дозволяє обійтися без щеплення в цей конкретний момент.

Також нардеп уточнив, що згідно із законом лікарі зобов'язані проходити обов'язкові щеплення, а препарат від коронавірусу можна віднести до таких у період пандемії. Але навіть якщо медики все одно відмовляються від вакцинації, мова не йде про повне звільнення, як тепер уточнює Дмитро Гурін.

"Ми говоримо про відсторонення від професії з обмеженим доступом людей, які не відповідають кваліфікації лікаря. Ми повинні підтримувати і захищати саме справжніх лікарів, які керуються наукою, доказовими даними, медичною етикою і законом", — пояснює чиновник.

"Коментарі" поцікавилися думкою експерта дотичного такого роду заяв і взагалі подібної "ініціативи".

Юрист, адвокат, експерт в області медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков підкреслює, що звільнити — легко. Особливо лікаря, адже це бюджетник. А ось забезпечити відповідні умови роботи, правильне інформаційне поле, привезти якісний продукт, який не викликав би підозр — куди складніше. Але нинішня "зелена влада", за його словами, вважає за краще йти легким шляхом.

"Такими заявами (сподіваюся, до відповідних дій не дійде) влада риє яму не тільки собі, а й багатьом з нас. Адже якщо почнуться звільнення лікарів за невакцинування, то нас скоро просто не буде кому лікувати, — пояснює Олександр Гришаков. — Лікарі — перші, хто реально бачить, що за вакцину привезли, як вона зберігається, які є побічні ефекти. І якщо вони не вірять цьому, то як можуть вакцинувати пацієнтів, рекомендувати їм цей продукт?"

Експерт підкреслює, що влада явно недопрацювала і в процесі закупівлі вакцин, і в процесі комунікації з суспільством, якому не змогла пояснити — чому саме ця вакцина хороша і потрібна нам. І чи дійсно вона може захистити від нового штаму вірусу, в чому, наприклад, сумніваються окремі інфекціоністи.

"До того ж, — продовжує Олександр Гришаков, — ніхто не задумався про гарантії, якщо щось піде не так. Вакциновані не захищені від можливих "побочок" нічим. Ніхто не несе відповідальності. Що лікарі, що пацієнти — беззахисні, а держава не робить нічого, щоб забезпечити захист. Зате, як звикла робити в парламенті, пробиваючи потрібні закони, "зелена влада" намагається ламати через коліно. Тепер, правда, не політичних опонентів, а медиків. Лякати звільненням, дійсно, легше, ніж забезпечити умови, коли всі захочуть добровільно зробити щеплення".

За словами експерта, заяви про можливе звільнення в разі відмови від вакцинації — незаконні.

"Немає ніяких юридичних підстав, щоб звільняти людину, якщо вона відмовилася від вакцинації. Це не прописано в Кодексі законів про працю, цього немає в інших нормативних актах. Так що звільнені під таким приводом люди зможуть відновитися через суд, та ще й вимагати компенсації", — резюмує Олександр Гришаков.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, кому категорично протипоказана вакцинація проти COVID-19.

Також на порталі знайдеться інформація про те, чим небезпечна російська вакцина від коронавірусу "Спутник V".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини