Головна Новини Суспільство неймовірно В Антарктиді зацвів сніг: це треба бачити (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

В Антарктиді зацвів сніг: це треба бачити (ФОТО)

Природну аномалію сфотографували українські вчені

15 лютого 2021, 16:26
Поділіться публікацією:

В Антарктиді "зацвів" сніг: замість білого він має малинові та зелені відтінки. Про це інформує Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) на своїй сторінці у Facebook.

В Антарктиді зацвів сніг: це треба бачити (ФОТО)

Сніг став кольоровим. Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Так, незвичайне явище помітили українські науковці на станції "Академік Вернадський". Наразі там триває кінець антарктичного літа.

Як пояснюється у повідомленні, "цвітіння" відбувається внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних водоростей. Так, вони розмножуються спорами, не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Тому коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати.

Наприклад, зелений колір забезпечує пігмент хлорофіл, а червоний — каротиновий шар.

Науковці зазначають, що "цвітіння снігу" сприяє зміні клімату. Бо через забарвлення сніг менше відбиває сонячне світло та швидше тане. Це, своєю чергою, викликає подальший розвиток водоростей, а разом із цим пришвидшення танення.

Подібну аномалію на станції фіксували й минулого року. Було вирішено провести спільне дослідження НАНЦ і британського Університету Кембриджу. Незабаром будуть оприлюднені результати. Науковці планували з’ясувати, яка ж площа Антарктиди влітку вкривається кольоровим снігом. Це допоможе по-новому оцінити масштаб танення антарктичних снігів внаслідок глобального потепління.

Як раніше повідомлялося, дослідники під 900-метровою товщею льоду в Антарктиді випадково виявили незвичайних істот. За допомогою відеокамери їм навіть вдалося зробити кілька кадрів цих живих організмів. Ці істоти живуть у найбільш важкодоступному і несподіваному місці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини