Головна Новини Суспільство неймовірно Цікавий факт про ртутний градусник, про який ви навряд чи замислювалися
commentss НОВИНИ Всі новини

Цікавий факт про ртутний градусник, про який ви навряд чи замислювалися

Конструкція градусника така лише тому, що якби ртуть відразу після вимірювання температури самостійно стікала в свій резервуар, то зафіксувати результат вимірювання було б набагато складніше

29 вересня 2020, 18:10 comments1304
Поділіться публікацією:

Вже більше 3 століть пройшло з моменту винаходу ртутного градусника. Користуючись ним для вимірювання температури тіла, навряд чи ви задавалися питанням, а чому ж після кожного використання градусника потрібно струшувати його, щоб скинути показання, на які вказує ртутний стовпчик. Портал Вillionnews.ru вирішив ввести вас в курс справи!

Цікавий факт про ртутний градусник, про який ви навряд чи замислювалися

Джерело: 24rus.ru

Конструкція градусника складається зі скляної трубки-корпусу, шкали, і тонкої скляної трубки з колбою, яка наповнена рідким металом-ртуттю. Ртуть при нагріванні і охолодженні змінює свій обсяг рівномірно — на цьому і заснований принцип роботи вимірювального пристрою — зміна температури призводить до зміни обсягу ртуті.

Після того як температура тіла була виміряна, ртуть не повертається до свого вихідного положення, з якого було розпочато процес. Чому? Справа в тому, що скляна трубка градусника має дуже маленький діаметр, через нагрівання тиск в колбі з ртуттю збільшується, метал дробиться на багато маленьких кульок, які рухаються по трубці. При досягненні потрібного значення вони об'єднуються в одне ціле, яке "крупніше" кульок. Тому ртуть не повертається в колбу через конструкцію самого градусника — вузького "горлечка" між колбою і трубкою.

При струшуванні пристрою створюється потрібний тиск, під впливом якого крапельки ртуті повертаються через цей вузький капіляр між колбою і трубкою.

Раніше "Коментарі" розповідали про і цікаві фактах щодо тварин, які навряд чи вивчалися в шкільному курсі



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини