Головна Новини Суспільство права людини Як наразі функціонують суди та які особливості розгляду справ - голова Верховного Суду
commentss НОВИНИ Всі новини

Як наразі функціонують суди та які особливості розгляду справ - голова Верховного Суду

Суди на окупованих територіях не функціонують: місцями - зруйновані, місцями - пограбовані

11 квітня 2022, 19:38
Поділіться публікацією:

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв розповів, як здійснюється правосуддя в умовах війни та яким чином функціонують суди на прифронтови територіях та  тимчасово окупованих.

Як наразі функціонують суди та які особливості розгляду справ - голова Верховного Суду

Фото ілюстративне / Pixabay

Щодо судів всіх інстанцій, які розміщені на територіях, які окупували, було ухвалено рішення стосовно зміни територіальної підсудності. З огляду на ситуацію, там залишаються матеріали справ, які не вивезли до окупації.

З іншого боку, судові справи, які має розглядати суд іншої інстанції відповідно до зміни підсудності, розглядаються за наявності матерііалів або є рішення суду першої інстанції. З цього рішення, що було винесено раніше, можна юридично відновити матеріали справ. Якщо ж суд, в якому розглядалася справа, знаходиться в окупації, по ній не було рішення, то позивач повинен знову подати позов до іншого суду, якому передана підсудність. У судах, яким передана підсудність, справа розглядається з початку тими суддями, яких призначено для її розгляду адміністрацією.

На звільнених територіях суди будуть відновлювати свою роботу, коли буде безпечно. Крім того, чимало з приміщень судів пограбовані окупантами, чимало будівель зруйновані. Видатки з бюджету на суди урізали майже на 1,6 млрд гривень, тому питання відновлення судочинства в постраждалих від агресії районах буде вирішуватися.

"Поступово постає питання про відновлення роботи таких судів. Проте зараз на територіях, на яких вони розташовані, ще небезпечно. Тож варто зачекати з відновленням діяльності таких судів. Суди лишилися без комп’ютерної техніки, обладнання для відеоконференцзв’язку, меблів тощо. Все це потребує відновлення", – наголосив Всеволод Князєв.

Наразі не працює Вища рада правосуддя, частина повноважень делегована Верховному суду. Однак звільняти чи притягати до відповідальності Верховний суд не може, а значить не можливо виконувати ті функції, які були покладені на раду. Для зміни повноважень Верховного суду треба вносити зміни до Конституції.

На період воєнного стану закрили доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень, адже дані могли б потрапити до ворога що окупував певні території. Всі рішення, які суди ухвалюють наразіі пізніше будуть вносити до реєстру.

Також в період воєнного стану дещо змінено характер функціонування судів — є можливість пропуску строків подання процесуальних документів до суду. В період воєнного стану справи розглядаються протягом розумного строку. Однак суди на безпечній території не можуть порушувати строки розгляду справ.

Як повідомляв портал, порядок дії судів у період воєнного стану роз'яснили в Державній судовій адміністрації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини