Головна Новини Суспільство події Як діятимуть суди у період воєнного стану: роз'яснення
commentss НОВИНИ Всі новини

Як діятимуть суди у період воєнного стану: роз'яснення

Українські суди будуть діяти у період воєнного стану відповідно до норм законодавства

24 лютого 2022, 15:50 comments1012
Поділіться публікацією:

Як діятимуть суди у період воєнного стану: роз'яснення

Фото ілюстративне / Pixabay

Повноваження судів припинені не будуть, суди й надалі здійснюватимуть правосуддя на території України. Про це повідомляють у Державній судовій адміністрації.

"У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у цих судах, або в установленому порядку змінено місцезнаходження судів", — йдеться у повідомленні.

Також не буде створено надзвичайні чи особливі суди. Військові адміністрації мають сприяти діяльності судів.

Судові інстанції мають виконувати положення, які передбачені законодавством. Йдеться про постанову Кабміну № 841 "Про затвердження Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій", накази Міністерства внутрішніх справ України № 579 "Про затвердження Методики планування заходів з евакуації", Мін'юсту № 3194/5 "Про затвердження Порядку забезпечення евакуації, зберігання та знищення документів в умовах особливого періоду".

Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності.

Повноваження отримують військове командування, військові адміністрації та органи місцевого самоврядування. На них покладається виконання завдань з оборони держави та забезпечення безпеки громадян.

Воєнний стан передбачає тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень — на 30 днів відповідно до указу президента.

Як ми повідомляли раніше, на думку політолога, єдино можлива адекватна реакція з боку Заходу за нинішніх умов – розрив будь-яких відносин із РФ (Україна, що, природно, дипломатичні вже розірвала), а також – запровадження максимальних санкцій. Від обмежень для російського бізнесу – запровадження мораторію на торгівлю з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини