Головна Новини Суспільство права людини В Україні замінять паперові паспорти на пластикові: що зміниться для українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив В Україні замінять паперові паспорти на пластикові: що зміниться для українців

Ініціатива по заміні звичних для більшості українців паперових паспортів на пластикові карти викликала неоднозначну реакцію як серед пересічних українців, таки і в експертному середовищі

13 серпня 2020, 14:02 comments2528
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти законопроєкт, згідно з яким паспорт-книжечка буде поступово виводитися з обігу. На зміну прийде пластикова карта. "Коментарі" разом з експертами розбиралися в плюсах і мінусах даного рішення, зокрема, для жителів тимчасово окупованих територій.

В Україні замінять паперові паспорти на пластикові: що зміниться для українців

Фото: ДМС України

Заміна паспортів в Україні: за і проти

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко вважає, що однозначно говорити про конституційність або неконституційність даного рішення — важко. І звертає увагу на ряд моментів.

"Ніхто поки не відмовляє в отриманні паспорта. Йдеться про його заміну на ID-картку. Хоч деяка судова практика вважає це надмірним втручанням в особисте життя людини. Адже там не просто картка, а й деякі інші показники, — говорить експерт. — І відмова в можливості отримати паспорт у вигляді книжки, або зберегти такий варіант паспорта — є судова практика на рівні Верховного суду і не тільки, яка говорить, що так робити не можна. Але є й інші судові рішення, які вважають, що це не порушення".

Богдан Бондаренко нагадує, що під ID-картку підв'язується чимало інших процесів, які забезпечували б ряд публічних інтересів, так зване "добробуту суспільства". Але поки це не працює, є багато питань у технічній організації — чи можуть це зробити органи влади. Так що станом на сьогодні історія неоднозначна: є позиції і "за", і "проти" повного скасування книжок, резюмує експерт.

Заміна паспортів в Україні: ВР не скоро займеться питанням

Аналітик в галузі права Українського інституту політики (УІП), адвокат, голова правозахисної громадської організації "Спільна мета" Ігор Печонкін вважає, що до парламенту цій ініціативі ще далеко. І не факт, що вона взагалі туди дійде.

"Представлений наразі документ (по суті, розміщений на віртуальному порталі, в списку аналогічних віртуальних як за формою, так і за змістом, проєктів громадських ініціатив Олексія Гончаренка — гутаперчевого "молодого політика", фахівця без профільної освіти) суперечить законодавчій техніці, нормам законодавства, логіки побудови офіційних норм, — вважає Ігор Печонкін. — Вони складаються з трьох статей, без посилання та положення про порядок внесення на чинні норми".

Експерт нагадує, що видача та використання паспорта громадянина України розроблена у сфері удосконалення законодавства про шлюб і сім'ю, а також законодавства про національну безпеку і правопорядок. А надалі — введені в систему законодавства України прийняттям постанови Верховної Ради "Про затвердження положень про паспорт громадянина України" від 26 червня 1992 року №2503-ХІІ ". На сьогодні туди внесено сім змін.

Цим нормативним актом, продовжує Ігор Печонкін, затверджені "Положенням про паспорт громадянина України", що складається з трьох розділів і 25 пунктів, а також "Положенням про паспорт громадянина України для виїзду за кордон".

"В цілому подібні рефлексії політиків є лише способом залучення уваги, в тому числі з політичною метою, що випливає з кількості і якості ініціатив, розміщених на даному Інтернет-ресурсі, — вважає експерт. — А також давно назрілу необхідність зміни законодавства в даному напрямку. Але, головне, необхідність поліпшень життя громадян, створення конкурентної економіки України та надання управлінських послуг".

В даному напрямку, наголошує Ігор Печонкін, весь прогресивний світ давно прийшов до необхідності цифровізації публічної влади.

"Тобто, до створення єдиних реєстрів банків даних. З їх прозорим, безпечним і зручним  використанням, з паралельним беззаперечним встановленням громадського контролю за цим. Це не нововведення, а міжнародні норми Європейського Союзу, до яких Україна долучилася підписанням і ратифікацією таких норм. Що є, за канонами міжнародного права, визнанням частини національного права з прерогативою першості", — пояснює експерт.

Дані повинні бути оцифровані, збережені в загальній базі для всіх ресурсів. Використання їх має бути захищене і гарантовано державою.

"Ці єдині бази збираються один раз по кожному з напрямків реєстрів. І далі громадянин користується ними протягом життя. І повинен, по ідеї, забути про чиновника, походах до нього, чергах, додаткових витратах. Але у нас — свої особливості. Держава в смартфоні, програма "Дія" — такі ж безвідповідальні маніпуляції політиків, які взяті з досвіду вже досягнутого, але знаходиться в українських реаліях на етапі ідей, навіть без необхідних розробок, планування, і, тим більше, впровадження", — зазначає Ігор Печонкін.

На думку експерта, ініціатива про тотальний перехід на ID-картки — перспективна, але повинна бути розроблена профільними фахівцями з обов'язковим попереднім освітленням її переваг. А далі — з проведенням вивчення громадської думки шляхом голосування (опитувань) соціологічних служб.

Заміна паспортів в Україні: переваги рішення

Політичний експерт Дмитро Воронков впевнений, що повсюдний перехід на пластикові паспорти — це правильне рішення.

"В Європі це вже давно норма. Думаю, що плюси очевидні щодо довговічності та фізичного збереження самого матеріалу, на відміну від паперу ", — зазначає політексперт.

На його думку, немає ризиків і у зв'язку з окупованими територіями, хоч в ОРДЛО використовуються виключно паперові паспорти. І ID-картки там не визнаються.

Дмитро Воронков пояснює: "Пропонується поступовий перехід, що дає не тільки час з позиції надій на реінтеграцію окупованих територій, а й можливість українській владі ретельно зважити це питання, в тому числі в ракурсі ситуації в ОРДЛО ... З моєї точки зору, розумно було б допустити для жителів окупованих територій варіант використання на території мирної України паспорта будь-якого виду, в тому числі паперового ".

При цьому, підкреслює політексперт, важливо ознайомитися з самим законопроєктом. На сьогодні він, за словами Дмитра Воронкова, навіть не зареєстрований у Верховній Раді.

Раніше "Коментарі" писали, що Кабінет міністрів України офіційно визнав електронні ID-карти та закордонні паспорти українців в додатку "Дiя" аналогами повноцінних паперових посвідчень особи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини