Головна Новини Суспільство права людини Самооцінка українців виросла в півтора раза, - соцопитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Самооцінка українців виросла в півтора раза, - соцопитування

Суттєву зміну національної самоідентифікації українців продемонструвало чергове соцдослідження

22 лютого 2023, 19:29
Поділіться публікацією:

Показове дослідження оприлюднила соцгрупа "Рейтинг" щодо зміни портрета українців і України після повномасштабного вторгнення РФ на територію країни, пишуть "Коментарі".

Самооцінка українців виросла в півтора раза, - соцопитування

Як сьогодні виглядає портрет українців і України

"В цілому українське суспільство зазнає суттєвих змін: ми позбулись комплексу меншовартості, стали єдиними у всіх вимірах цього слова, шануємо державу та довіряємо владі при цьому маємо якісне громадянське суспільство готове до захисту своїх інтересів, а також маємо спільну мету та національну ідею", — коментує соцопитування політолог, доктор політичних наук Ігор Петренко.

Провідна емоція опитаних, коли вони думають про України — це гордість — 75% опитаних проти 34%, які були у 2021 році. Самооцінка українців виросла в 1,5 раза. Дві третини оцінили майбутні перспективи України на найвищому рівні. Попри погіршення матеріального стану, неможливості планувати життя і дохід, українці відчувають гордість за свою країну, стали більш згуртованими, вірять в перемогу, краще майбутнє і мають високий індекс життєстійкості.

Абсолютна більшість краян ідентифікує себе як громадян України — 94%, у 2021 році таких було 76% — це суттєва зміна національної самоідентифікації. Половина українців ідентифікують себе європейцями – це вдвічі більше порівняно з 2021 роком. 22% опитаних перейшли за рік війни на використання української мови, при цьому 82% вважають українську своєю рідною мовою.

Важливим є значне підвищення довіри громадян до державних інституцій. Довіра до Збройних сил України зросла з 65% до 97%, до Президента – з 36% до 90%. При цьому 65% опитаних хотіли аби Зеленського переобрали на наступний термін.

"Просто тектонічна зміна відбулася у баченні українців напряму руху справ в країні — 74% вважають, що рух йде у правильному напрямі. І бʼють рекорди євроатлантичні настрої співгромадян.  Сьогодні 87% підтримують вступ України в Європейський союз, 86% – в НАТО. Це шах і мат "руському міру" і "досягнення" Путіна", — резюмує Петренко.

Загалом же дослідження мало на меті показати як змінилися у різних сферах погляди, оцінки й життя українців за рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте також на порталі "Коментарі" — українці визначилися, де почуваються найбезпечніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини