Головна Новини Суспільство права людини Розкриття замовників вбивств відомих журналістів: чому ці справи не доведені до логічного кінця
commentss НОВИНИ Всі новини

Розкриття замовників вбивств відомих журналістів: чому ці справи не доведені до логічного кінця

За словами генпрокурора Ірини Венедиктової, відносно легко знайти виконавців, але абсолютно інша справа - це замовники вбивств

4 червня 2021, 17:22
Поділіться публікацією:








У правоохоронців немає успіху у встановленні замовників вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Олеся Бузини і Павла Шеремета. Про це заявила генпрокурор Ірина Венедиктова в ефірі програми "Право на владу" незадовго до Дня журналіста, який відзначається в Україні 6 червня. Чому ці справи не доведені до логічного кінця? Що потрібно зробити, щоб захистити життя журналістів взагалі і розслідувачів — зокрема? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Розкриття замовників вбивств відомих журналістів: чому ці справи не доведені до логічного кінця

Журналісти. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Перша секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ підкреслює, що проблема з розслідуваннями тяжких злочинів проти журналістів — в традиціях непрозорості таких розслідувань.

"Правоохоронні органи можуть посилатися на таємницю слідства і не відповідати на ті питання, які справедливо звучать від громадськості, від медіа. У свою чергу, безкарність породжує нові напади на журналістів, призводить до самоцензури або до замовчування важливих тем", — зазначає Ліна Кущ.

На її думку, розірвати це замкнене коло можна тільки тоді, коли правоохоронці регулярно звітуватимуть про хід розслідування, коли від прогресу в ньому буде залежати їх професійна репутація.

"Своєю чергою, громадськість і самі журналісти мають постійно моніторити нападу на представників медіа і погрози на їхню адресу. І вимагати відповідної реакції в кожному випадку ", — впевнена перша секретар НСЖУ.

Адвокат, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що розслідування вбивства Гонгадзе просунулося досить далеко.

"Суспільство повчитися багато інформації про цю справу, а виконавці і організатори — терміни. Що ж стосується замовника ... Мені здається, в цій справі його вже не вдасться встановити з тієї вірогідністю, яку може підтвердити суд. Це справа, напевно, в даному контексті залишиться справою-загадкою. І буде обростати новими конспірологічними версіями", — прогнозує Михайло Дяденко.

У вбивствах Бузини і Шеремета, на його думку, простежується політичний слід. При цьому Михайло Дяденко вважає, що найближчим часом отримати вироки у цих справах навряд чи можливо. Хоч перспективи є.

"Якби слідство велося належним чином, якби була зацікавленість, в тому числі прокуратури, то ми отримали б хоч якісь відповіді. Але зацікавленість, схоже, немає, — зазначає експерт. — На жаль, за останнє десятиліття українську правоохоронну систему лихоманить. Так звані реформи привели її до деградації. І вважаю, що питання розслідування вбивств журналістів, так само як інших злочинів щодо представників ЗМІ, лежать саме в площині неефективності нашої правоохоронної системи. Якби особи, які зазіхають на роботу журналістів, частіше залучалися до відповідальності, не було б такої неповаги до представників "четвертої влади" з боку окремих державних органів, не було б такого розгулу злочинів проти журналістів".

Нагадаємо, 30 квітня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив Андрія Антоненко, якого підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, під цілодобовий домашній арешт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини