Головна Новини Суспільство права людини Депортація українців до Росії: що відбувається – і як притягти країну-агресора до відповідальності
commentss НОВИНИ Всі новини

Депортація українців до Росії: що відбувається – і як притягти країну-агресора до відповідальності

Навіщо росія депортувала на свою територію близько півмільйона українців: розповіли експерти

21 квітня 2022, 12:22
Поділіться публікацією:

Понад 500 тисяч українців, з яких 121 тисяча – діти, примусово вивезли до Росії з тимчасово захоплених територій України. Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. Як кваліфікувати такі дії Росії? Яка за це передбачена відповідальність – і чи вдасться до неї залучити агресора? Як повернути українців, вивезених до РФ?

Депортація українців до Росії: що відбувається – і як притягти країну-агресора до відповідальності

Евакуація українців на територію, підконтрольну Україні з Луганської області, фото Телеграм Луганська ОВА

РФ вирішує свої демографічні проблеми за допомогою депортації українців

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгірьов зазначає, що насильницька депортація розпочалася приблизно за два тижні до початку відкритої військової агресії РФ. Йдеться, за його словами, про виселення громадян України, які проживають неподалік лінії розмежування на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Робилося це під приводом можливої активізації воєнних дій з боку України. У результаті атакувати почали саме окупанти.

"На жаль, дані щодо кількості депортованих українських громадян на території РФ серйозно відрізняються. Що говорить про неузгодження позицій наших офіційних осіб, а також про неможливість реально підрахувати кількість вивезених. Так, станом на 29 березня Головне управління розвідки Міноборони України говорило про 40 тисяч українців, вивезених на територію країни-агресора. 12 квітня омбудсмен Денисова завила, що на територію Росії вивезено понад 700 тисяч українських громадян. Зараз називають цифри у 500 тисяч. Подібна розбіжність даних нівелює сам процес фіксування даних злочинів, скоєних РФ. А насильницька депортація вважається військовим злочином, згідно з Римським статутом. Складність у тому, що Україна не ратифікувала Римський статут, а тому не може звернутися з подібними позовами до Міжнародного кримінального суду (МКС). При тому, що МКС з 2015 року досліджував злочини проти людяності на територіях анексованого Криму та окупованої частини Донбасу", – розповідає Дмитро Снєгірьов.

За словами експерта, з 2014 року, з початку гібридної війни, на територію РФ вимушено виїхало до 1,5 млн. громадян України. Він вважає, що Росія такого роду "залученням співвітчизників", включаючи їхню насильницьку депортацію, як зараз, вирішує низку завдань.

"По-перше, зараз це відбувається у рамках інформаційної політики. Показати нібито миротворчий характер своєї воєнної агресії проти України. Що, звісно, брехня. По-друге, так РФ вирішує проблему демографічної кризи. По-третє, приваблює додаткові кваліфіковані кадри, які треба інтегрувати у російський простір. Немає мовних, ментальних, релігійних та інших проблем порівняно з представниками тих самих середньоазіатських республік. Тобто економіка Україна зазнає колосальних втрат ще й через такі дії агресора", – резюмує Дмитро Снєгірьов.

Для розгляду злочинів Росії проти мирного населення на міжнародному рівні потрібне внутрішнє розслідування в Україні та зміни у законодавстві

Адвокат, експерт з питань правоохоронної та судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько зазначає, що не менше 20 тисяч українців утримуються у фільтраційних таборах окупованих територій Донецької області. Вона також звертає увагу, що загальну кількість громадян, які примусово вивезені до РФ, назвати складно. Але в державі-агресорі підтверджують, що українців вивезли до 35 регіонів Росії, серед яких найдепресивніші.

При цьому нашим громадянам видають документи, які забороняють їм залишати російські регіони протягом двох років. Людей направляють на примусові роботи у певні установи та підприємства. Не дивно, що фахівці порівнюють такі дії з депортацією громадян до нацистської Німеччини у роки Другої Світової", – наголошує Мирослава Чорноусько.

За її словами, безперечна наявність у таких діях окупантів складу військових злочинів, передбачених Женевською конвенцією про захист цивільного населення (від 1949 року) та Першим Додатковим протоколом до Женевських конвенцій про захист жертв міжнародного збройного конфлікту (від 1977 року). Ті забороняють депортацію або переміщення всього або частини населення окупованої території в межах цієї території або за її межі (ч. 1 ст. 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення від 1949 року) та розцінюють його як серйозне порушення міжнародного гуманітарного права, яке кваліфікується як військовий злочин.

Так, "забороняється, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб, що знаходяться під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави або на територію будь-якої іншої держави, незалежно від того, окупована вона чи ні".

Разом з тим, продовжує експерт, винятком із заборони є необхідність евакуації цивільного населення для забезпечення його безпеки або особливо вагомих причин військового характеру із забороною переміщення за межі окупованої території, крім випадків, коли цього неможливо уникнути з матеріальних причин.

"Однак, через заборону, висловлену російською владою на виїзд з території РФ протягом двох років, а також той факт, що саме російська сторона навмисне перешкоджає Україні в евакуації цивільних у межах території України, такі винятки не поширюються на ситуацію, що розглядається. Отже, Росія, безумовно, порушує вимоги міжнародного законодавства", – резюмує Мирослава Чорноусько.

Вона наголошує, що функціонування фільтраційних таборів, а також обставини фільтрації, про які повідомляють громадяни, одночасно дозволяють стверджувати про порушення ч. 3 статті 49 Женевської конвенції: "Окупаційна держава, яка здійснює таке переміщення або евакуацію, має в межах своїх можливостей максимально забезпечити розміщення осіб, що знаходяться під захистом, у належних приміщеннях А також забезпечити, щоб переміщення відбувалося в задовільних умовах з погляду санітарії, здоров'я, безпеки та харчування, а також щоб члени однієї сім'ї не були розлучені".

Експерт упевнена у важливості належним чином кваліфікувати такі злочини. На її думку, дозволить це зробити розширену імплементацію відповідних норм міжнародних конвенцій до Кримінального кодексу України.

"Зокрема, йдеться і про депортацію населення, тобто примусове та за відсутності підстав, передбачених міжнародним правом, переміщення (виселення) однієї або кількох осіб, а також власне населення з місцевості, на території якої вони законно перебували, – на територію іншої держави, – пояснює Мирослава Чорновуська. – Водночас слід розуміти, що йдеться про притягнення до відповідальності конкретних осіб, а не загалом держави-агресора. З юридичної точки зору, така вина має бути доведена "поза розумним сумнівом". У цьому сенсі, безумовно, важливою є належна організація розслідування в Україні, збирання доказів, робота прокурорів. Щоб у результаті було винесено відповідні вироки національними судами. Без такої бази фактично неможливим буде подальше притягнення до відповідальності вищого політичного керівництва держави-агресора. У цьому сенсі доцільно створення аналога Нюрнберзького трибуналу як міжнародного судового органу ad hoc на додаток до Міжнародного кримінального суду (МКС). Притягнення винних до відповідальності – можливе. Тим більше, що військові злочини, про які йдеться, не мають терміну давності. Втім, на швидкі результати не варто сподіватися, враховуючи специфіку процесу доведення, процедур розгляду".

Депортація українців та "заслання" до депресивних регіонів – це військовий злочин

Адвокат, юридичний експерт Тетяна Матяш вважає, що Росія займається в Україні фактичним викраденням людей, включаючи дітей.

"Для Росії це – іноземні громадяни. Вони не мають права їх неволіти. Направляти до так званих фільтраційних таборів. Відбирати у них документи. Висилати у певні місця. Це – чергові військові злочини", – наголошує експерт.

Тетяна Матяш нагадує, що Німеччина гастарбайтерам, яких примусово вивозила, платила та платить гроші досі.

"Чекаємо, що і Росію за це також буде засуджено. З усіма наслідками, що випливають", – резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", адковат розповів, що означає усиновлення примусово депортованих українців до РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини