Головна Новини Суспільство історія Забуті жахи морських катастроф: трагедії, що перевершили "Титанік"
commentss НОВИНИ Всі новини

Забуті жахи морських катастроф: трагедії, що перевершили "Титанік"

П’ять найбільших корабельних аварій в історії.

сьогодні, 15:45
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Подорожі морем завжди несли в собі певний ризик, і протягом історії неодноразово траплялися морські катастрофи. Хоча такі випадки, як катастрофа "Титаніка", де загинуло понад 1500 людей широко відома, існує багато інших трагедій, які залишилися в тіні, попри масштабність людських втрат.

Забуті жахи морських катастроф: трагедії, що перевершили "Титанік"

"Титанік" йде під воду. Фото з відкритих джерел

SS Sultana (1865 рік)

Найбільша морська катастрофа в історії США сталася 27 квітня 1865 року на річці Міссісіпі, коли вибухнув пароплав SS Sultana. Після закінчення Громадянської війни тисячі військовополонених армії Союзу хотіли повернутися додому, і їх перевезенням займалися приватні пароплави, які отримували від уряду гроші за кожного пасажира. Через корупцію і нехтування безпекою на борту Sultana перебувало понад 2300 людей — у шість разів більше від норми. Через технічні несправності котел вибухнув, убивши близько 1800 людей. Однак, ця трагедія залишилася маловідомою через те, що увагу громадськості було прикуто до вбивства президента Лінкольна.

SS Kiangya (1948 рік)

Наприкінці 1948 року Китай переживав громадянську війну, що змушувало тисячі біженців тікати від комуністичних сил Народно-визвольної армії. Одним із кораблів, що перевозив таких біженців, став SS Kiangya, який 4 грудня 1948 року вийшов із Шанхаю. Офіційно на борту перебувало понад дві тисячі людей, але перед відправленням корабель заповнило значно більше пасажирів. Незадовго після відправлення стався вибух, ймовірно, викликаний зіткненням з міною часів Другої світової війни. Хоча приблизно тисячу людей вдалося врятувати, близько чотирьох тисяч загинули.

RMS Lusitania (1915 рік)

"Лузітанія" — це британський пасажирський лайнер, який став жертвою під час Першої світової війни. 7 травня 1915 року німецький підводний човен торпедував корабель, який затонув за 18 хвилин. На борту знаходилося 1198 пасажирів. Загибель "Лузітанії" спричинила хвилю обурення у США і стала однією з причин вступу країни у війну. Хоча пізніше було підтверджено, що лайнер перевозив військові боєприпаси і нібито був "військовою ціллю", його потоплення все одно стало серйозним політичним скандалом.

MV Doña Paz (1987 рік)

У водах Південно-Східної Азії часто трапляються трагедії, пов'язані з переповненими кораблями, але найжахливіша з них сталася 20 грудня 1987 року. Філіппінський пором MV Doña Paz, перевантажений понад 4300 пасажирами, зіткнувся з нафтовим танкером MT Vector. Внаслідок зіткнення спалахнула пожежа, яка швидко охопила обидва судна. З усіх людей на борту обох суден вижило лише 26. Ця катастрофа вважається найбільш смертоносною в історії цивільних морських перевезень.

MV Wilhelm Gustloff (1945 рік)

Одна з найгірших морських трагедій трапилася під час Другої світової війни, коли радянський підводний човен потопив німецький корабель "Вільгельм Густлофф". Корабель використовувався для евакуації цивільних та військових зі Східної Пруссії. На його борту перебувало приблизно 10 тисяч людей, хоча судно було розраховане лише на 1900 пасажирів. 30 січня 1945 року три радянські торпеди влучили в судно, і протягом години воно пішло на дно. Загалом загинуло близько 9 тисяч людей, що робить цю катастрофу наймасовішою в історії мореплавства.

Попри масштабність цих трагедій, багато з них залишаються маловідомими широкій публіці. Кожна з цих подій несе важливий урок про необхідність дотримання безпеки, відповідальності та вивчення історичних помилок, щоб уникнути подібних трагедій у майбутньому.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про велику таємницю "Титаніка". Чому на кораблі не знайшли жодного тіла.

Також "Коментарі" писали про найсмертоносніші землетруси в історії людства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини