Головна Новини Суспільство історія У центрі Києва виявили загадкові тунелі. Куди вони ведуть
commentss НОВИНИ Всі новини

У центрі Києва виявили загадкові тунелі. Куди вони ведуть

Під церквою на території Національного заповідника "Софія Київська" знайдено три таємні підземні ходи. Наразі відомо тільки куди веде один з них.

3 лютого 2023, 14:00 comments3622
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Попри війну українські науковці продовжують свою роботу. Під час археологічних робіт на території Національного заповідника "Софія Київська" було знайдено три підземні тунелі, про які раніше нічого не було відомо. В підземних ходах були знайдені побутові речі киян 18-19 століття. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Facebook головного реставратора заповідника Вадима Кириленка.

У центрі Києва виявили загадкові тунелі. Куди вони ведуть

Археологи знайшли таємні підземні ходи під церквою. Фото з відкритих джерел

На території заповідника розміщена церква, яку збудували у 18 ст., проте під будівлею є знаходяться підвали 17 ст. археологи та дослідники вважають, що вони були створені під колишньою дерев’яною конструкцією релігійної споруди. Саме в цих підвалах почали ремонтно-реставраційні роботи, під час яких вдалось виявити три загадкові тунелі.

Головний реставратор та перший заступник національного заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко розповів, що про знайдені ходи практично нічого невідомо.

"Попрацювавши в архівах, з’ясували, що коли в 19 столітті Трапезну церкву добудовували, то ці підземні ходи вже тоді були заваленні землею, їх ніхто не досліджував, і куди вони ведуть не відомо", — говорить Вадим Кириленко.

Реставратор додає, що під час біолокацій заповідника вони з’ясували, що один з тунелів веде до Софійського собору та знаходиться на глибині 6 метрів, а під самим собором імовірно є якась кімната на глибині 9 метрів. Вадим Кириленко каже, що це "поки залишається загадкою".

Мета археологів детально дослідити знайдені там речі та розчистити тунелі.

"Роботи багато — це справжній Клондайк для вчених, адже підвал завалений побутовим сміттям 18 та 19 століття", — повідомляє Кириленко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені знайшли зомбі-віруси. Де вони ховаються і для кого є небезпечними.

Також "Коментарі" писали, що Віктор Ющенко порадив Путіну подивитись польський фільм.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини