Головна Новини Суспільство історія Катастрофа, яка стала кінцем Радянського Союзу
commentss НОВИНИ Всі новини

Катастрофа, яка стала кінцем Радянського Союзу

Чорнобильська аварія пришвидшила розпад СРСР. Ліквідація та приховування катастрофи ударили по економіці Радянського Союзу та активізувала політичні рухи.

26 квітня 2023, 11:37
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

26 квітня 1986 року на території України відбулась найбільша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Історики сходяться на думці, що ця катастрофа була одним з факторів занепаду, а надалі й розвалу СРСР. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Голом Америки".

Катастрофа, яка стала кінцем Радянського Союзу

Чорнобильська аварія пришвидшила розпад СРСР. Фото з відкритих джерел

Чорнобильська аварія стала початком кінця для Радянського Союзу. Український народ був незадоволений діями СРСР, однак ядерна катастрофа та реакція політичного керівництва Радянського Союзу вплинула на політичну активність людей.

"Горбачов, Лігачов і інші радилися, яку інформацію дати своєму суспільству. Вирішено було подати три правди. Три правди означає, що була подана фактично брехня. А оскільки це була брехня, то це підірвало довіру населення, довіру громадян до партії і органів влади", — вважає історик Іван Патриляк.

Історик Наталія Баранівська стверджує, що аварія на ЧАЕС підштовхнула людей до розуміння, що краще самим вирішувати де і що будувати, як розвиватись, а у підсумку бути незалежними. Перші громадські організації почали сформуватись саме навколо ядерної катастрофи. Невдовзі виникли дві потужні сили "Зелений світ" та Союз "Чорнобиль", що з часом перетворились на політичні рухи.

Окрім громадського усвідомлення проблем пов’язаних  з аварією на ЧАЕС, Радянський Союз витратив значні кошти на ліквідацію наслідків катастрофи, що підірвали економіку країни.

"Історики оцінюють, що від 20% до 30% ВВП тодішнього Радянського Союзу було кинуто на ліквідацію наслідків Чорнобиля. Це могло ударити сильно по економіці, якщо врахувати, що в той період радянська економіка і так була в стані стагнації", — говорить український історик Патриляк.

До аварії Радянський Союз вважав Чорнобильську АЕС своїм символом економічного росту, однак після катастрофи – це стало кінцем СРСР.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що не тільки Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї. Усього таких країн кілька у світі.

Також "Коментарі" писали, що США попереджають НАТО: Путін може застосувати ядерну зброю в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини