Головна Новини Суспільство історія Не тільки Україна: країна, яка добровільно відмовилась від ядерної зброї
commentss НОВИНИ Всі новини

Не тільки Україна: країна, яка добровільно відмовилась від ядерної зброї

Окрім України, лише кілька країн світу добровільно відмовились від ядерної зброї, хоча вже її мали.

10 квітня 2023, 19:00 comments1424
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Не так багато країн готові відмовитись від ядерної зброї. Серед них Україна, Білорусь, Казахстан та ПАР. Саме Південно-Африканська Республіка самостійно розробила ядерну зброю, а потім вирішила відмовитись від неї. 25 лютого 2019 року ПАР ратифікувала Договір про заборону ядерної зброї і таким чином країна остаточно увінчала свій шлях до роззброєння зброї масового знищення.

Не тільки Україна: країна, яка добровільно відмовилась від ядерної зброї

Вибух від ядерної бомби. Фото ілюстративне

Після того, як США створили першу ядерну зброю у 1945 році, кілька інших країн також намагались досягти успіху, зокрема СРСР, Британія та Франція, які створили "ядерний клуб". З часом ядерні держави почали докладати зусиль, аби ядерна зброя не змогла опинитись і створюватись в інших країнах. Таким чином було укладено договір про нерозповсюдження ядерної зброї у 1968 році. Однак невідомо було, які наслідки слід очікувати, якщо якась країна створить ядерну зброю. У 1974 році Індія провела ядерні випробування, на що США висловило обурення, проте ніяких наслідків для Індії не було. Таким чином у ПАР почали працювати над створенням ядерної зброї.

ПАР проводила відверто расистську політику, де при владі перебували лише білі люди, а темношкірі навіть не мали права голосу. Таким чином африканська країна розуміла, що не отримає допомоги від США, адже Штати засуджували дії ПАР, а СРСР своєю чергою могла спровокувати революцію в країні та повалити режим. Окрім того, інші африканські країни мали набагато менш расистську політику, що сприяло напруженим відносинам з ПАР. У такі ситуації африканська країна лишилась практично без союзників, і саме це мотивувало її працювати над розробкою зброї масово знищення.

ПАР має великі запаси уранових руд, тому ресурсів для створення ядерної зброї було достатньо, а знання були отримані ще за часів програми Atoms for Peace. В рамках цього договору США відправили до ПАР дослідницький реактор SAFARI-1.

У 1979 році супутник Vela, який був створений для фіксації ядерних випробувань під час холодної війни зафіксував серію світлових сплесків у ПАР. Таким чином Південно-Африканська країна потрапила до клубу "Ядерних держав".

Розпад СРСР призвів до зменшення напруги у світі. Окрім того, сама влада у ПАР також зазнала змін. Усі ці чинники призвели до того, що основні загрози для країни зникли. Таким чином у країні вирішили відмовитись від ядерної зброї. Офіційно Південно-Африканська Республіка підписала Договір про заборону ядерної зброї 20 вересня 2017 року та ратифікувала його 25 лютого 2019 року. ПАР стала четвертою країною, яка відмовилась від ядерної зброї після України, Білорусі та Казахстану.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Сестра Кім Чен Ина звинувачує Україну у "безрозсудній ядерній мрії".

Також "Коментарі" писали про рейтинг країн за кількістю ядерної зброї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ytutyu

10 квітня 2023, 20:39

Быстрые, анонимные и бесплатные ceкc знaкомcтва - здесь очень много дeвyшек и все они хотят лишь ceкca, пользyйся ----- https://urlis.net/club


Новини