Головна Новини Суспільство Екологія Забруднена вода “дійшла” до Чернігова: які загрози існують
commentss НОВИНИ Всі новини

Забруднена вода “дійшла” до Чернігова: які загрози існують

На території Чернігівської області забрали орієнтовно понад 17 тонн загиблої риби

9 вересня 2024, 18:37
Поділіться публікацією:

У Міндовкілля розповіли про ситуацію із забрудненою водою у річках Десна на Сейм станом на 9 вересня, повідомляє портал "Коментарі".

Забруднена вода “дійшла” до Чернігова: які загрози існують

За даними міністерства, забруднення у річці Десна фіксується в межах м. Чернігів поблизу зруйнованого автомобільного мосту. “За оперативною інформацією забруднення просунулось нижче м.Чернігів до Количівки (180 км), однак інтенсивний запах та випадки мору риби тут нечисленні”, — пояснили у міністерстві.

Спеціалісти розглядають можливість встановлення додаткових аераторних установок, які наситять річки киснем вниз за течією. 

У Міндовкілля пояснили, що забруднення накопичилось в межах зруйнованого автомобільного мосту через особливості рельєфу дна річки та характер течії. “Проведені нами заходи перешкоджають просуванню забруднення вниз по течії, але наразі цього ще недостатньо, щоб зупинити мор риби у місці концентрації забруднення”, — пояснили у міністерстві.

Однією із загроз є погіршення якості води біля питних водозаборів. Зараз такої ситуації не спостерігають, однак у Міндовкіллі запевнили, що співпрацюють з “Київводоканалом” — розробляють комплекс відповідних заходів на випадок погіршення стану води. 

У Чернігові та селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця фіксують випадки мору риби. “Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 тонн загиблої риби”, — повідомили у відомстві.

А у м. Чернігів та с. Максим фіксується незначне зниження кисню, що перебуває у межах 6-7,76 мгО2/куб. м. 

Під час перевірки води у пробах, зібраних з р. Десна від гирла р.Сейм до м. Чернігів, виявили підвищений вміст азоту, заліза, марганцю та дефіцит кисню. Однак пояснюють, що для даної пори року такі показники є типовими. А ось перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів спеціалісти не виявили. 

“Далі за течією Десни зміни фіксуються точково і не скрізь мають однорідний характер. Наразі вже спостерігається осідання осаду чорного кольору на дно річки”, — уточнили у міністерстві.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у столичній школі зафіксували спалах інфекції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини