Головна Новини Суспільство Екологія Управління відходами в Україні: що передбачає новий закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Управління відходами в Україні: що передбачає новий закон

В Україні внесли зміни до законодавства про відходи

29 червня 2022, 15:20
Поділіться публікацією:

В червні депутати ухвалили зміни до нормативних актів в сфері поводження зі сміттям та побутовими відходами — проект Закону про управління відходами №2207-1-д від 4 червня 2020 року.

Управління відходами в Україні: що передбачає новий закон

Фото ілюстративне / Pixabay

Відповідно до змін в законодавстві замінено "поводження з відходами" на "управління відходами", збільшено розміри штрафів та визначено суб'єктів правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг, змінено умови щодо укладення договорів між громадянами та компаніями, що займаються управлінням відходами.

Штрафні санкції

Відповідно до змін до статті 52, з громадян чи компаній, що псують, забруднюють, засмічують землі хімічними речовинами та відходами, будуть стягувати штраф в розмірі 100-400 неоподатковуваних мінімумів (1700-6800 грн). Підприємства сплачуватимуть більше — від 250 до 500 н.м. (4250-8500 грн).

Стаття 82 передбачає штрафи за порушення вимог управління відходами під час збору, перевезення, обробки в аналогічному розмірі — для фізосіб — 1700-6800, для підприємств — 4250-8500 грн.
За невчасне подання звітності чи недостовірні дані в документах про управління відходами на посадовців накладається штраф — 30-50 н.м. (510-850 грн).

Статті 109, 116, 119 передбачають штрафні санкції за те, що особа смітить під час користування громадським чи приватним транспортом — на залізниці, на водоймах, на автошляхах — викидання з вікон, дверей, за борт побутового сміття або в неналежних місцях. Розмір штрафу — від 100 до 150 н.м. (1700 -2550 грн).

Договори на вивіз сміття

Управління відходами побутовими та будівельними в компетенції виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Громадяни будуть зобов'язані підписати договір про управління муніципальними відходами з виконавцями послуг з управління муніципальними відходами. ОСББ чи управителі мають право вибору з ким підписувати договори. Одиницею виміру обсягу наданих послуг з управління муніципальними відходами залишається кілограм, тонна, кубічний метр або інша одиниця відповідно до рішень органів самоврядування.
В зміненому документі виключено пункт 3 статті 25 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" про критерій якості послуг з вивезення відходів та пункт 5 про те, що не враховується вартість операцій з відсортованим сміттям при встановленні тарифів на послуги.

Документ загалом передбачає зміни до 16 законів в сфері ЖКГ, самоврядування, екології тощо.

Як писав портал, перший заступник голови Державного агентства з екології України Дмитро Заруба в інтерв’ю Adnkronos розповів про наслідки війни для екології України. За його словами, в Україні вже екологічна катастрофа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини