Головна Новини Суспільство Екологія Екологічна катастрофа в Україні: збитки обраховуються в мільярдах
commentss НОВИНИ Всі новини

Екологічна катастрофа в Україні: збитки обраховуються в мільярдах

В Україні значно зріс рівень забруднення внаслідок обстрілів окупантами промисловості та інфраструктури

4 червня 2022, 13:35
Поділіться публікацією:

В березні 2022 року окупанти завдали авіаударів по об’єктах нафтогазовидобувного комплексу Сумщини. В результаті пожежі було  забрудено атмосферне повітря, сума збитків понад 140 мільйонів гривень. Знищення та засмічення частину лісового масиву  Очкинського лісництва ДП "Свеське лісове господарство" в тій же області в результаті ракетних ударів завдало збитків на понад 8 мільйонів гривень.

Екологічна катастрофа в Україні: збитки обраховуються в мільярдах

Фото Державної екологічної служби

Бомбардування агропромислового комплексу в Харківській області, засмічення землі площею 253 260 м2 та загибель рогатої худоби — сума збитків довкіллю понад 14,6 млрд гривень. Це лише мала частка злочинів окупантів проти довкілля.

Перший заступник голови Державного агентства з екології України Дмитро Заруба в інтерв’ю Adnkronos розповів про наслідки війни для екології України. За його словами, в Україні вже екологічна катастрофа. Від бомбардувань промисловості, нафтобаз, цистерн  азотною кислотою, аміаком на Луганщині, обстрілів міст, інфраструктури зріс рівень забруднення не лише повітря, а й підземних вод, річок, моря, грунту, знищуються екосистеми, горять ліси. Окупанти також пошкодили цілісність грунтів в Зоні відчуження. Останні 8 років через затоплені шахти забруднюючі речовини потрапляли в Чорне, Азовське і, звісно, ​​Середземне море.

"Найбільше занепокоєння викликають схід і південь країни, де зосереджені найбільші українські промислові підприємства та найбільш впливові галузі промисловості. Це Донецька, Луганська, Херсонська області. При ударах і пошкодженнях промислових підприємств, коксохімічних заводів, металургійних комбінатів, шахт, існує ризик розливу речовин, що містяться, що спричинить справжню екологічну катастрофу. Щодо "Азовсталі", то ми не маємо всієї інформації, яка б нам знадобилася для моніторингу поточної ситуації, оскільки завод зайнятий росіянами. Ми можемо зробити деякі припущення, враховуючи рівень пошкодження заводу, який ми бачимо на відео, що циркулюють у мережі, але ми сподіваємося, що конструкція витримає і що не буде виливу кислот у море", — наголосив Заруба.

За його словами, відновлення довкілля буде складним, знадобиться міжнародна допомога.

"Точних підрахунків обсягів та масштабу екологічної небезпеки, яка спричинена війною, ще не зроблено, ситуація дуже складна і, на жаль, війна триває. Ми будемо просити допомоги не лише фінансово, оскільки після війни Україна опиниться у дуже складній ситуації і відновити таку величезну територію буде важко, але й міжнародних експертів, які зможуть швидко та ефективно оцінити проблеми. Від цього залежить не лише українське екологічне питання, а й довкілля Європи", – говорить заступник голови Держекоінспекції.

Як повідомляв портал "Коментарі" , у Міндовкілля розповіли про допомогу ЄС та збитки для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.dei.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олена

10 лютого 2023, 10:16

Цікаво як вам таке ? https://youtu.be/JM9LPLlg6YY


Новини