Головна Новини Суспільство події Війна і екологія: у Міндовкілля розповіли про допомогу ЄС та збитки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна і екологія: у Міндовкілля розповіли про допомогу ЄС та збитки для України

Суми збитків для екології від бойових дій поки не озвучують в Міндовкіллі, але це сотні мільярдів гривень

7 квітня 2022, 10:35
Поділіться публікацією:

В.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець розповів про ситуацію в Чорнобильській зоні, забруднення навколишнього середовища від бойових дій, санкції проти агресора та співпрацю з Єврокомісією.

Війна і екологія: у Міндовкілля розповіли про допомогу ЄС та збитки для України

Фото ілюстративне / Pixabay

Наразі, за словами чиновника, перевищень рівня радіації в зоні відчуження немає, там вимірюють його в ручному режимі, бо окупанти викрали серверне обладнання. Фахівці намагаються відновити роботу системи моніторингу, яка працювала до окупації росіянами території ЧАЕС. Щодо пошкоджень станції й небезпеки підвищення радіації, то такої інформації від тих, хто на місцях, немає. Всі співробітники ЧАЕС живі. Зміна, яку взяли в заручники окупанти, пробула на станції майже місяць до ротації.

У Харкові, який обстрілюють окупанти, працювала ядерна установка "Джерело нейронів". Наразі вона відключена від енергопостачання й за умови, що не буде більше обстрілів, загрози від неї немає.

Бойові дії та обстріли негативно впливають на якість атмосферного повітря, адже в результаті потрапляння снарядів у нафтобази, автозаправні станції, відбулася велика кількість викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. За словами в.о. міністра, ці викиди фактично не контрольовані. До того ж одні об'єкти горіли кілька годин, а інші — кілька днів. Такі пожежі несуть небезпеку для громадян, що живуть в прилеглих районах.

Щодо суми збитків для екології, то, як розповів очільник Міндовкілля, на базі Держекоінспекції працює штаб, метою якого є фіксація таких злочинів й прорахунок наслідків.

"На сьогодні ми отримуємо інформацію, обраховуємо збитки повітрю, грунтам, флорі-фауні, заповідному фонду. Ці збитки вже складають сотні мільярдів гривень. Зафіксовано, орієнтовно, більше 100 випадків екоциду. Кожне влучання в заповідні території, об'єкти інфраструктури — це екоцид, це дії, що спрямовані на знищення нашої екології. На сьогодні це колосальні цифри. Ми їх верифікуємо, коли ми отримаємо більш-менш офіційні цифри, то ми їх оприлюднимо", — говорить Руслан Стрілець.

Також він повідомив, що 8 березня FSC — орган сертифікації, без документа якого не можна експортувати деревину до цивілізованих країн, виніс рішення щодо зупинення співпраці з росією і білорусю. Це значні збитки для країн, адже за 2021 рік росія експортувала деревини на суму 21 млрд доларів, білорусь — на суму в 1-2 млрд доларів. Однак керівництво цих країн шукає методи, як обійти цю заборону через підробку документів, продаж через інші країни тощо.

Міндовкілля звернулося до Єврокомісії з прохання відслідковувати такі маніпуляції й не допустити експорт деревини з росії в інші країни світу. Там погодилися проводити такий моніторинг. Крім того, Євросоюз може допомогти Україні відновлювати екологію.

"Ми маємо плідний контакт з Єврокомісією, що допомагає з долученням до міжнародних проектів, щоб відновлювати довкілля. Комісар ЄС з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс подав ініціативу долучити Україну до природоохоронної програми зі значним бюджетом "Лайф", — наголосив в.о. міністра.

За його словами,  до моменту поки не завершаться бойові дії відновлювати екологію важко. Однак є напрацювання кейсів щодо відновлення об'єктів інфраструктури, яка впливає на екологію, гідроспоруд, водних об'єктів, лісу, біорізноманіття.

Як повідомляв портал, рівень забрудненості повітря в Україні за останній місяць зріс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини